PrzepisDeseryMangomisu z puree z mango - uwielbiane tiramisu w letnim wydaniu

Mangomisu z puree z mango - uwielbiane tiramisu w letnim wydaniu

Mangomisu z puree z mango - uwielbiane tiramisu w letnim wydaniu
Ewa
27.06.2022 12:48, aktualizacja: 16.10.2023 09:35

Mangomissu to pomysł na pyszny, owocowy letni deser. Zmodiyfkowana wersja tiramisu to coś, po co sięgną nie tylko dorośli. Deser nie zawiera amaretto, więc można nim poczęstować całą rodzinę. Dodatek mango nadaje lekkości i świeżości. Ten deser zdecydowanie docenisz podczas letnich upałów.

Tiramisu to włoski klasyk wśród deserów, którego nie trzeba specjalnie przedstawiać. Deser wymyślony został w północno-wschodnich Włoszech w latach 70. XX wieku. Tradycyjnie składa się z biszkoptów nasączonych mocnym espresso, warstwy mascarpone z żółtkami i cukrem oraz pierzynką ze startej czekolady lub ciemnego kakao. W Polsce dodaje się często również likier amaretto, we Włoszech popularniejsze jest wino marsala. Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach.

Dziś sami postanowiliśmy nieco poeksperymentować i stworzyliśmy owocową wersję przepisu. Zamiast kawy pojawia się sok pomarańczowy, a całość wzbogaca mango.

Przepis na letnie tiramisu znajdziesz na naszym kanale YouTube:

W przygotowaniu tego deseru pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.

Mangomisu- składniki

200 ml soku pomarańczowego

100 ml pulpy z mango

300 g biszkoptów savoiardi

Krem:

5 żółtek

1/2 szkl. cukru

150 ml pulpy z mango

500 g serka mascarpone - schłodzone

Dodatki:

1 mała puszka manga w syropie

80 g malin

1 łyżka ciemnego kakao

Przepis na tiramisu z mango

Do garnuszka wlej wodę do ok. połowy wysokości garnka i zagotuj. Na górze postaw miskę z żółtkami, dodaj wodę i cukier i całość zmiksuj. Dzięki temu, że żółtka robimy na parze, w wyższej temperaturze, to nie musisz obawiać się jedzenia surowych jajek w deserze. Kiedy powstanie jasna, puszysta masa- zdejmij miskę z garnka i odstaw na bok. Odstaw do wystudzenia.

Mangomisu- Pyszności
Mangomisu- Pyszności

Do osobnej miski przełóż serek mascarpone. Dodaj do niego pulpę z mango (znajdziesz ją w puszkach w sklepie) i wymieszaj. Do powstałej masy wlej ubite wcześniej żółtka i wymieszaj- mascarpone musi być schłodzone. Żółtka dodawaj partiami.

Obraz

Sok pomarańczowy przelej do miski lub naczynia żaroodpornego. Dodaj pulpę z mango i wymieszaj. W powstałej mieszance zanurzaj biszkopty (z jednej strony) i następnie układaj je w formie. Najlepiej sprawdzi się prostokątne naczynie żaroodporne- będzie pięknie widać powstające warstwy.

Obraz

Na warstę biszkoptów wyłóż część masy z mascarpone i rozprowadź po powierzchni. Na to wyłóż kolejną porcję biszkoptów (pamiętaj o namoczeniu).

Obraz

Następnie dodaj pozostałą część masy i wyrównaj powierzchnię. Tak przygotowane mangomisu wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Mangomisu- Pyszności
Mangomisu- Pyszności

Mangomisu- pyszne tiramisu z mango

Po tym czasie nasz deser jest już gotowy. Udekoruj mangomisu kawałkami świeżego mango, malinami i listkami mięty. Całość możesz delikatnie posypać ciemnym kakao.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także