Do zalewy wlej po 3 łyżki dwóch składników. Marynowana, słodko – ostra cukinia wyjdzie boska

Niesłychany trik babci na mrożone grzyby. Jeden patent sprawia, że zachowają świeżość nawet cały rok. - Pyszności; Foto: Canva.com

Marynowana, słodko – ostra cukinia to rewelacyjny dodatek zarówno do obiadu, jak i świeżego pieczywa. Jej wspaniały smak zawdzięczamy obecności miodu oraz ostrej papryczki. Każdy miłośnik takich połączeń smakowych, powinien spróbować tę wyjątkową marynowaną cukinię. Poniżej zdradzamy przepis.

Marynowana cukinia

Cukinia – Pyszności; Foto: Canva.com

Cukinie często używamy do przygotowania wielu smacznych potraw takich jak leczo, czy placki. Niekiedy wykonujemy również przetwory z tym składnikiem w roli głównej. Jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, koniecznie spróbuj słodko – ostrej, marynowanej cukinii.

Oprócz cukinii, przetwory te skrywają w sobie m.in. miód, papryczkę chili, sos sojowy i ocet jabłkowy. Okazuje się, że składniki te tworzą ze sobą wspaniałe połączenie. W konsekwencji marynowana cukinia wychodzi wyjątkowo krucha i smaczna.

Przepis na marynowaną cukinię

marynowana cukinia

marynowana cukinia – Pyszności; Foto: Canva.com

Słodko – ostra, marynowana cukinia wspaniale sprawdzi się jako dodatek do obiadowych potraw mięsnych. Poza tym równie dobrze będzie smakowała w towarzystwie świeżego pieczywa. Wspaniale wzbogaci wartość odżywczą śniadania, czy kolacji.

Składniki:

1 kg cukinii
łyżeczka soli
ząbek czosnku
papryczka chili

3-4 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu jabłkowego
pęczek dymki

Sposób wykonania:

Cukinie dokładnie umyj, a następnie pokrój w słupki. Pamiętaj, aby usunąć również gniazda nasienne. Dodatkowo, jeśli ma ona wyjątkowo twardą skórkę – obierz ją. Dzięki temu nasze przetwory będą smaczniejsze.

Pokrojoną cukinię wrzuć do miski. Następnie posyp ją solą i wymieszaj. Całość odstaw na około 2 godziny, aby cukinia puściła soki. Po tym czasie odsącz ją na sitku, a następnie wypłucz w zimnej wodzie.

Ząbek czosnku, papryczkę oraz cebule posiekaj na drobne kawałeczki. Przygotuj trzy słoiki po 0,3 l. Wrzuć do nich wymieszane ze sobą miód, cukinię czosnek, cebulę, sos sojowy, chilli oraz ocet. Na końcu słoiki poddaj procesowi pasteryzacji. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się tymi przetworami przez długi czas.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować makaronowe babeczki z cukinią krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się jako pyszna przekąska między posiłkami.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×