Marynowane grzybki na trzy sposoby: w occie, z miodem w sosie pomidorowym

Trzy proste i pyszne patenty na marynowane grzybki. Najlepszy przepis na grzybki w occie, miodzie i sosie pomidorowym, idealne do słoika. Musisz mieć je w swojej spiżarni.

Grzyby w słoikach

Marynowanie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania. W słoikach zamknąć można również grzybki, żeby wrócić do jesiennych smaków, gdy skończy się już sezon. Dziś postawiliśmy na trzy pyszne marynaty. Jedna z nich to klasyczne połączenie grzybów z octem. Dwie pozostałe zaskoczą Cię swoim smakiem: pyszne dary lasu zamknęliśmy w słoiku w marynacie pomidorowej oraz miodowej. Do marynowania sprawdzą się praktycznie wszystkie gatunki jadalnych grzybów. Najczęściej wybierane są borowiki, podgrzybki, opieńki, rydze i kurki.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Zobacz również: marynowane warzywa w trzech odsłonach

Marynowane grzybki

Składniki:

Marynowane grzyby w occie

  • 4 słoiku o pojemności 200 ml
  • 1 kg leśnych grzybów
  • 600 ml wody z gotowania grzybów
  • 100 ml octu spirytusowego
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka goździków

Marynowane grzyby z miodem

  • 1 kg leśnych grzybów
  • 600 ml wody z gotowania grzybów
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szkl. miodu
  • 3-4 liście laurowe
  • 1 cebul

Marynowane grzyby w sosie pomidorowym

  • 1 kg leśnych grzybów
  • 600 ml wody z gotowania grzybów
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 4-5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj wodę z solą oraz octem spirytusowym. Wrzuć oczyszczone grzyby leśne i gotuj bez pokrywki przez 10-15 minut.

Marynowane grzybki- Pyszności

Marynowane grzybki- Pyszności

Marynata spirytusowa: do mniejszego garnka wlej wodę z gotowania grzybów. Dodaj ocet spirytusowy, cukier, goździki, gorczycę, sól, ziele angielskie oraz pieprz. Marynatę gotuj przez 5 minut od momentu, aż zacznie wrzeć. Do wyparzonego słoika przełóż ugotowane grzybki i zalej marynatą.

Marynowane grzybki- Pyszności

Marynowane grzybki- Pyszności

Druga marynata z dodatkiem miodu to pyszne słodko-kwaśne połączenie. Wodę z gotowania grzybów przelej do mniejszego garnuszka. Dodaj ocet jabłkowy, gorczycę, sól, liście laurowe i miód. Wrzuć również pokrojoną w pióra cebulę i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut. Przygotowaną marynatą zalej obgotowane grzybki w słoikach. Na wierzchu ułóż cebulę.

Marynowane grzybki- Pyszności

Marynowane grzybki- Pyszności

Trzecim dodatkiem jest pomidorowa marynata. Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, ziele angielskie, liście laurowe i cebulę. Zalej całość olejem roślinnym, octem spirytusowym oraz wodą po gotowaniu grzybów.

Marynowane grzybki- Pyszności

Marynowane grzybki- Pyszności

Dobrze wymieszaj całość i doprowadź do wrzenia. Obgotowane grzyby przełóż do słoika i dodaj przygotowaną marynatę pomidorową.

Marynowane grzybki- Pyszności

Marynowane grzybki- Pyszności

Tak przygotowane słoiki zapasteryzuj i odstaw do wystudzenia. Smacznego!

Marynowane grzybki- Pyszności

Marynowane grzybki- Pyszności

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×