PrzepisSiostra Anastazja zdradziła sekret najlepszej zalewy do grzybów na świecie. Nic się z nią nie może równać

Siostra Anastazja zdradziła sekret najlepszej zalewy do grzybów na świecie. Nic się z nią nie może równać

Grzyby marynowane w słoikach według siostry Anastazji - Pyszności; Foto: instagram.com/wydawnictwo_wam ; https://youtu.be/JKLH1oHhVRI
Grzyby marynowane w słoikach według siostry Anastazji - Pyszności; Foto: instagram.com/wydawnictwo_wam ; https://youtu.be/JKLH1oHhVRI
Agnieszka
08.10.2022 10:17

Sezon na grzyby w pełni. W związku z tym coraz chętniej wybieramy się do lasu po te wyjątkowe okazy. Jeśli masz ochotę je zamarynować - sprawdź fantastyczny przepis na marynowane grzyby według siostry Anastazji. Poniżej podajemy jak je wykonać. Okazuje się, że jest to banalnie proste!

Jesienią warto przygotować słoiki z marynowanymi grzybami. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się tymi skarbami lasu jeszcze przez długi czas. Siostra Anastazja zdradziła swój fantastyczny przepis na te wyjątkowe przetwory.

Rewelacyjny przepis siostry Anastazji

Grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com
Grzyby - Pyszności; Foto: Canva.com

Marynowane grzyby stanowią wspaniały dodatek do kanapki na śniadanie, czy kolację. Poza tym świetnie sprawdzą się również jako składnik sałatek jarzynowych. Jeśli masz ochotę je przygotować, koniecznie sprawdź przepis na marynowane grzyby według siostry Anastazji. 

Przed marynowanie grzybów, pamiętaj aby wszystkie okazy dokładnie oczyścić ze zbędnego piasku. Poza tym polecamy wybierać jędrne grzybki. Świetnie sprawdzą się tutaj podgrzybki, kurki, maślaki, czy rydze. Większe okazy najlepiej pokrój na mniejsze kawałki.

Marynowane grzyby według siostry Anastazji

Marynowane kurki - Pyszności; Foto: Canva.com
Marynowane kurki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • grzyby
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarna gorczycy białej

Zalewa:

  • 750 ml wody
  • 2 cebule
  • łyżka soli
  • 250 ml octu 10 %
  • łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie opłucz pod bieżącą, zimną wodą. Większe okazy pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie grzyby obgotuj przez około 5 minut. Następnie odsącz je na sicie i opłucz zimną wodą. Słoiki dokładnie umyj oraz wyparz. Do każdego słoika wrzuć ziele angielskie, kilka ziaren gorczycy białej oraz listek laurowy. Następnie ułóż w nich grzyby.

Cebulę obierz oraz pokrój w piórka. Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka i zagotuj. Następnie słoiki z grzybami wypełnij gorącą zalewą tak, aby były całkowicie zakryte. Zamknij dokładnie słoiki i pasteryzuj je w wodzie przez około 15 minut.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować bułki zapiekane z masłem czosnkowym, mięsem mielonym oraz mozzarellą krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się jako smaczna przekąska między posiłkami.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także