PrzepisNaleśniki bez mleka. Zamiast niego dodaj inny napój, a będą delikatne jak nigdy

Naleśniki bez mleka. Zamiast niego dodaj inny napój, a będą delikatne jak nigdy

Maślanka do ciasta na naleśniki - Pyszności; Foto Canva.com
Maślanka do ciasta na naleśniki - Pyszności; Foto Canva.com
04.01.2023 09:27, aktualizacja: 04.01.2023 11:49

Gdy mamy ochotę na coś szybkiego na obiad, to najczęściej sięgamy po naleśniki. Spożywamy je z różnymi dodatkami i praktycznie zawsze są tym najlepszym i sycącym posiłkiem. Ich podstawą jest przede wszystkim ciasto. Chyba nikt nie wyobraża sobie jego składu bez mleka. Jednak jest też pewien zamiennik, dzięki którym staną się delikatne. To maślanka do ciasta na naleśniki.

Przygotuj delikatne i smaczne naleśniki - maślanka do ciasta na naleśniki jako alternatywa dla mleka!

Receptura na najlepsze naleśniki nie jest zbyt skomplikowana. Wszystkie produkty łączymy ze sobą w misce, miksujemy i następnie smażymy. Podstawowym składnikiem ciasta, w wielu przypadkach, jest mleko. Okazuje się jednak, że można je zastąpić innym mlecznym składnikiem. To maślanka do ciasta naleśniki, dzięki której nasze naleśniki staną się puszyste, delikatne i smaczne. Podaj je na obiad lub na deser. W tej sytuacji możesz zapomnieć również o dodaniu sody oczyszczonej, czy proszku do pieczenia. Takie naleśniki przygotujesz, dzięki dwóm sprytnym trikom.

Naleśniki bez jajek - Pyszności; foto: Canva
Naleśniki bez jajek - Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować naleśniki z dodatkiem maślanki?

Nie trzeba tu wykorzystywać żadnych spulchniaczy. Wystarczy dobra maślanka i składniki w temperaturze pokojowej. Aby naleśniki wyszły możliwie jak najlepsze, to po wyrobieniu ciasta, daj mu odpocząć i odstaw je w ciepłe miejsce na około 15 minut. Ten patent sprawi, że będą one doskonałe!

Składniki:

  • 2 jajka
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • maślanka - 2 szklanki
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Skoro już wiesz, że maślanka do ciasta na naleśniki będzie świetnym dodatkiem, to możemy przystąpić do wyrabiania ciasta. W tym celu, do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i wbijamy jajka. Wszystko zalewamy maślanką i miksujemy dokładnie do momentu aż otrzymamy ciasto o jednolitej konsystencji. Teraz należy dodać 2 łyżki oleju, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut i dopiero wtedy przystąpić do smażenia naleśników.

A robimy to na rozgrzanej patelni. Smażymy z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru. Po zdjęciu z patelni, przekładamy naleśniki na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Nasze danie podajemy z ulubionymi dodatkami - z konfiturami, owocami lub serem. Smacznego!

A co powiesz na pyszną włoską przekąskę? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na włoskie panzerotti:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także