Wirtualna Polska

Pierogi smaczne jak w kuchni prababci. To zasługa jednego składnika

Maślankowe ciasto na pierogi

Pyszności - Fot. Adobe Stock

Uwielbiamy wszelkie kulinarne innowacje związane z pierogami. W tej sztuce polscy kucharze stali się prawdziwymi mistrzami; czemu więc zatrzymywać się na tym, co znane, i nie próbować czegoś nowego? Weźmy na przykład to maślankowe ciasto na pierogi. Jest idealnie delikatne, a dodatkowo — bardzo łatwe w przygotowaniu. Musisz je zobaczyć!

Wirtualna Polska

Istnieją dwa rodzaje kucharzy, tudzież osób, które po prostu lubią gotować. Ci, którzy uwielbiają lepić pierogi i odnajdują w tym spokój, oraz ci, którzy jedliby pierogi na kilogramy, ale nie przepadają za ich przygotowaniem. Co ciekawe, przepis na maślankowe ciasto na pierogi przyda się obu tym grupom.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Czemu tak jest? Cóż, przede wszystkim połączenie maślanki i mąki to doskonała alternatywa dla klasycznego ciasta. Spodoba się nawet tym, którzy dotąd korzystali tylko z jednego, przekazywanego z pokolenia na pokolenie przepisu. Po wtóre, użycie maślanki sprawi, że wyrabianie ciasta będzie jeszcze prostsze, a pierogi nie będą miały prawa rozpaść się podczas zawijania farszu czy nawet gotowania.

Czujesz się przekonany? Jeśli tak — rzuć okiem na przepis. Jeśli nie — też to zrób, to zmienisz zdanie!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Maślankowe ciasto na pierogi – Pyszności; foto: Canva

Maślankowe ciasto na pierogi

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5-2 szklanki maślanki
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przesianą mąkę i sól wymieszaj w dużej misce. Następnie powoli zacznij dodawać do ciasta maślankę, cały czas mieszając. Kiedy składniki zaczną się łączyć, zacznij wyrabiać masę ręcznie. Nie zajmie ci to dużo czasu. Posyp dłonie odrobiną mąki, a pójdzie ci to znacznie łatwiej.

Pamiętaj, że ciasto do pierogów powinno być perfekcyjnie elastyczne. Załatwi to 1,5 szklanki maślanki, ale gdyby jednak wyszło ono zbyt gęste, dodaj jeszcze pół szklanki. Chodzi tu o wilgotność mąki. W zależności od niej możesz potrzebować więcej lub mniej maślanki.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Po wszystkim przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 20 minut. Gotowe. Resztę już znasz. Smacznego!

A jeśli szukasz więcej ciekawych kulinarnych innowacji, zobacz ten przepis na mielone z serem w skórce z boczku. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×