PoradyDzięki temu prostemu przepisowi zrobisz pyszne masło jabłkowe. Przyda się na wiele okazji

Dzięki temu prostemu przepisowi zrobisz pyszne masło jabłkowe. Przyda się na wiele okazji

Dzięki temu prostemu przepisowi zrobisz pyszne masło jabłkowe. Przyda się na wiele okazji
Frania
20.11.2018 11:32, aktualizacja: 18.09.2023 13:09

Jabłka to jeden z tych przysmaków, które można wykorzystać na wiele sposobów. I dzisiaj chce podzielić się z Tobą genialną recepturą, dzięki której przygotujesz masło jabłkowe.

Tak, dobrze przeczytałaś. Masło jabłkowe, które będziesz mogła użyć na tak wiele okazji!

SKŁADNIKI:

  • 10 dużych jabłek
  • 1/3 szkl. soku jabłkowego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli

KROK PO KROKU:

  1. Obierz i pokrój jabłka na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do wolnowaru.
  2. W misce połącz ze sobą: sok jabłkowy, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól.
  3. Gotuj przez 6-8 godzin (minimalna moc).
  4. Pozwól jabłkom ostygnąć, a następnie je odcedź. Przełóż jabłka do blendera i miksuj do chwili, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  5. Powstałe masło jabłkowe przechowuj w hermetycznym opakowaniu. W lodówce możesz przechowywać je przez tydzień, a w zamrażarce do 6 miesięcy.

DO CZEGO MOŻNA UŻYĆ:

  • jako dodatek do tostów, grzanek i bułeczek
  • do przepisów, w których wymagane są jabłka
  • jako glazura do mięs
  • dodatek do płatków owsianych
  • w wypiekach
  • jako masa do krakersów
  • dodatek do gofrów i naleśników
Jak sama widzisz, możliwości jest naprawdę wiele ?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także