Wirtualna Polska

Dzięki temu prostemu przepisowi zrobisz pyszne masło jabłkowe. Przyda się na wiele okazji

Dzięki temu prostemu przepisowi zrobisz pyszne masło jabłkowe. Przyda się na wiele okazji

Jabłka to jeden z tych przysmaków, które można wykorzystać na wiele sposobów. I dzisiaj chce podzielić się z Tobą genialną recepturą, dzięki której przygotujesz masło jabłkowe.

Wirtualna Polska

Tak, dobrze przeczytałaś. Masło jabłkowe, które będziesz mogła użyć na tak wiele okazji!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

SKŁADNIKI:

  • 10 dużych jabłek
  • 1/3 szkl. soku jabłkowego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

.

KROK PO KROKU:

  1. Obierz i pokrój jabłka na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do wolnowaru.
  2. W misce połącz ze sobą: sok jabłkowy, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól.
  3. Gotuj przez 6-8 godzin (minimalna moc).
  4. Pozwól jabłkom ostygnąć, a następnie je odcedź. Przełóż jabłka do blendera i miksuj do chwili, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  5. Powstałe masło jabłkowe przechowuj w hermetycznym opakowaniu. W lodówce możesz przechowywać je przez tydzień, a w zamrażarce do 6 miesięcy.
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

.

DO CZEGO MOŻNA UŻYĆ:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • jako dodatek do tostów, grzanek i bułeczek
  • do przepisów, w których wymagane są jabłka
  • jako glazura do mięs
  • dodatek do płatków owsianych
  • w wypiekach
  • jako masa do krakersów
  • dodatek do gofrów i naleśników

.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jak sama widzisz, możliwości jest naprawdę wiele ?


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×