Dzięki temu prostemu przepisowi zrobisz pyszne masło jabłkowe. Przyda się na wiele okazji

Jabłka to jeden z tych przysmaków, które można wykorzystać na wiele sposobów. I dzisiaj chce podzielić się z Tobą genialną recepturą, dzięki której przygotujesz masło jabłkowe.

Tak, dobrze przeczytałaś. Masło jabłkowe, które będziesz mogła użyć na tak wiele okazji!

SKŁADNIKI:

  • 10 dużych jabłek
  • 1/3 szkl. soku jabłkowego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli

.

KROK PO KROKU:

  1. Obierz i pokrój jabłka na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do wolnowaru.
  2. W misce połącz ze sobą: sok jabłkowy, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól.
  3. Gotuj przez 6-8 godzin (minimalna moc).
  4. Pozwól jabłkom ostygnąć, a następnie je odcedź. Przełóż jabłka do blendera i miksuj do chwili, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  5. Powstałe masło jabłkowe przechowuj w hermetycznym opakowaniu. W lodówce możesz przechowywać je przez tydzień, a w zamrażarce do 6 miesięcy.

.

DO CZEGO MOŻNA UŻYĆ:

  • jako dodatek do tostów, grzanek i bułeczek
  • do przepisów, w których wymagane są jabłka
  • jako glazura do mięs
  • dodatek do płatków owsianych
  • w wypiekach
  • jako masa do krakersów
  • dodatek do gofrów i naleśników

.

Jak sama widzisz, możliwości jest naprawdę wiele ?


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×