Masz w zamrażalniku jeszcze pierogi ze Świąt? Mamy złe wieści, najlepiej od razu je wyjmij

Mrożenie żywności to szybki sposób na przedłużenie jej trwałości. Jednak nawet w tak niskiej temperaturze produkty mogą się zepsuć. W takim razie, jak długo można przechowywać żywność w zamrażalniku?

Wszystko ma swój limit

Prawie każdy z nas ma zamrażalkę. To właśnie dzięki niej możemy łatwo zamrozić żywności. W ten sposób unikniemy szybkiego zepsucia się produktów. Natomiast w przyszłości będziemy mogli je rozmrozić i spokojnie zjeść.

Okazuje się, że nie możemy przechowywać produktów w zamrażalce bez końca. Każdy z nich ma swój limit czasowy. Zbyt długo trzymane produkty po prostu się zepsują. Spożycie takiej żywności może doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.

Jak długo możemy trzymać produkty w zamrażalce?

  • Mięso 

pixabay.com

Surowe mięso wołowe oraz cielęce możemy przechowywać w zamrażarce maksymalnie 8 miesięcy. Mięso wieprzowe nie powinno pozostawać w tak niskich temperaturach dłużej niż 6 miesięcy. Najkrócej może stać mięso mielone – tylko dwa miesiące. Pamiętajmy, że ryby najlepiej przechowywać od 3 do 4 miesięcy w zamrażalniku.

  • Warzywa

pixabay.com

Większość warzyw może być w stanie zamrożonym, maksymalnie 6 miesięcy. Nie dotyczy to cukinii, szpinaku, czy dyni, które można przechowywać w zamrażalniku, aż 12 miesięcy.

  • Owoce

pixabay.com

Tak delikatne owoce, jak truskawki czy maliny powinniśmy przechowywać w zamrażarce około 3 – 4 miesiące. Natomiast śliwki, morele, czy nektarynki możemy trzymać, aż 6 miesięcy w tak niskich temperaturach.

  • Gotowe dania i lody

pixabay.com

Domowe dania takie jak pierogi, czy gołąbki nie mogą stać w zamrażalce dłużej niż jeden miesiąc. Jest to ważna informacja, o której często zapominamy. Natomiast lody przechowujemy maksymalnie 3 miesiące.

W czym zamrażać żywność?

Przed zamrożeniem produktów, powinniśmy je odpowiednio zapakować. Żywność powinna być szczelnie zamknięta w specjalnych woreczkach przeznaczonych do zamrażania. Jeśli takowych nie mamy, to idealnie sprawdzą się plastikowe pojemniki.

W przypadku użycia pojemników pamiętajmy o tym, by nie zapełniać ich do końca. Najlepiej zostawić trochę miejsca – podczas zamrażania, żywność zwiększy swoją objętość. Dotyczy to szczególnie produktów o dużej zawartości wody.

Wypróbuj nasz pyszny przepis na domowe lody!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×