Kategorie Newsy

1996 kupiła hamburgera w McDonald i schowała go do szafy. Dziś pokazała jak wygląda po 24 latach!

Pewnie większość z nas robiła eksperyment z hodowlą pleśni na lekcji biologii. A jeśli nie, to nie raz wyciągałeś zapomnianą kanapkę z plecaka. Pewna kobieta poszła jednak o krok dalej.

Babcia podbiła TikToka

Filmik, na którym babcia wyciąga z szafy zestaw sprzed 24 lat podbija serwisy społecznościowe. Szybko zdobył ponad pół miliona wyświetleń i kilkadziesiąt tysięcy udostępnień.
Na burgerze nie widać żadnych mechanicznych uszkodzeń ani wgnieceń w bułce.

@aly.sherb

Make this go viral, y’all ##grandparentsoftiktok ##mcdonalds ##fyp ##decadechallenge ##foryou ##happymeal

♬ original sound – aly.sherb

Ani śladu pleśni

Jednak największe zdumienie budzi fakt, że na burgerze i frytkach próżno szukać śladów pleśni. Na dobrą sprawę wygląda na to, że można by było jeszcze go zjeść. Chociaż, oczywiście, nie polecam 🙂

1996 kupiła hamburgera w McDonald i schowała go do szafy. Dziś pokazała jak wygląda po 24 latach!
twitter

Nie jest to pierwszy taki przypadek. W 2009 r na Islandii zamknięto ostatnią restaurację McDonald’s. Jeden z mieszkańców wyspy postanowił kupić „ostatniego” hamburgera z frytkami i…obserwować go. Umieścił posiłek w szklanej gablocie w jednym z hoteli i zamontował kamerę, dzięki której można podglądać, co się dzieje. Mimo tego, że od najstarszego burgera z szafy dzieli go 13 lat, to oba wyglądają naprawdę podobnie.

1996 kupiła hamburgera w McDonald i schowała go do szafy. Dziś pokazała jak wygląda po 24 latach!
twitter

Nie jest to kwestia konserwantów

Pierwszą myślą, jaka się pojawia, jest to, że hamburgery i frytki ze znanej sieciówki muszą być naszpikowane toną konserwantów. W końcu, jakie jedzenie wytrzymałoby tyle lat w tak dobrym stanie?

Kilka lat temu, w kontekście islandzkiego burgera, McDonald’s wydał oświadczenie, że „w odpowiednich warunkach nasze burgery ulegają rozkładowi, jak każde inne jedzenie”. Jednak bez obecności wilgoci „jest mała szansa, że pojawi się na nich pleśń czy bakterie, które doprowadzą do zgnicia”.
Kotlety są cienkie i mocno wysmażone, więc zanim rozwiną się w nich drobnoustroje, to one po prostu wysychają na wiór. Podobnie frytki: przez dużą ilość soli, cienką strukturę i smażenie w głębokim oleju są nieźle zakonserwowane.

1996 kupiła hamburgera w McDonald i schowała go do szafy. Dziś pokazała jak wygląda po 24 latach!
bestsoundcloudrappers2019
307139