Wirtualna Polska

Idealny przepis na pierniczki, które nie potrzebują leżakowania. Wszystko dzięki sekretnemu składnikowi

Idealny przepis na pierniczki, które nie potrzebują leżakowania. Wszystko dzięki sekretnemu składnikowi

Pieczenie pierniczków to prawdziwa frajda. Niestety, wiele z przepisów wymaga tego, żeby ciasteczka odleżały trochę zanim je zjesz. Mamy dla Ciebie przepis, z którym nie będzie trzeba czekać.

Wirtualna Polska
Freepik

Składniki:

  • 145 gramów masła
  • 150 gramów cukru
  • 200 g dobrego, prawdziwego płynnego miodu
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  1. Ubij masło mikserem na puszystą masę. Dodaj stopniowo cukier, miód i ubijaj dalej, aż składniki się połączą i będą kremowe.
  2. Osobno ubij jajko z ekstraktem waniliowym.
  3. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, sól, kakao i przyprawę do pierników.
  4. Dodaj stopniowo mokre składniki, cały czas miksując na wolnych obrotach. Masa powinna być dość lepka i gęsta.
  5. Podziel porcję ciasta na pół.
  6. Rozpłaszcz je na folii i schłódź w lodówce przez min. 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.
  7. Gdy minie czas chłodzenia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  8. Wyjmij ciasto, rozwałkuj je (podsypując folią). Wytnij kształty, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10 minut (w zależności od wielkości ciastek).
  9. Wystudź je i udekoruj według uznania. Zjedz w ciągu tygodnia.
mccormick.com

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×