Idealny przepis na pierniczki, które nie potrzebują leżakowania. Wszystko dzięki sekretnemu składnikowi

Pieczenie pierniczków to prawdziwa frajda. Niestety, wiele z przepisów wymaga tego, żeby ciasteczka odleżały trochę zanim je zjesz. Mamy dla Ciebie przepis, z którym nie będzie trzeba czekać.


Składniki:
- 145 gramów masła
- 150 gramów cukru
- 200 g dobrego, prawdziwego płynnego miodu
- 3,5 szklanki mąki
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki kakao
- 2 czubate łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie


- Ubij masło mikserem na puszystą masę. Dodaj stopniowo cukier, miód i ubijaj dalej, aż składniki się połączą i będą kremowe.
- Osobno ubij jajko z ekstraktem waniliowym.
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, sól, kakao i przyprawę do pierników.
- Dodaj stopniowo mokre składniki, cały czas miksując na wolnych obrotach. Masa powinna być dość lepka i gęsta.
- Podziel porcję ciasta na pół.
- Rozpłaszcz je na folii i schłódź w lodówce przez min. 3 godziny lub najlepiej przez całą noc.
- Gdy minie czas chłodzenia, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Wyjmij ciasto, rozwałkuj je (podsypując folią). Wytnij kształty, wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10 minut (w zależności od wielkości ciastek).
- Wystudź je i udekoruj według uznania. Zjedz w ciągu tygodnia.


Komentarze