Bez prądu, zimna i lodówki. Mielone w słoikach nakarmią całą rodzinę i można je przechowywać miesiacami

Mielone Adolfa Kudlińskiego, które można przechowywać miesiącami - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Adolf Kudliński

Jeśli szukasz przepisu, którego najważniejszym przymiotem jest długi termin przydatności ugotowanej potrawy, to nie ma lepszego sposobu, niż zastosowanie się do receptury najsłynniejszego polskiego preppersa. Mielone Adolfa Kudlińskiego, które można przechowywać miesiącami to prawdziwe dzieło sztuki survivalu.

Adolf Kudliński był symbolem polskiego ruchu preppersów, czyli ludzi, którzy chcą być przygotowani na każdą ewentualność – w tym kataklizmów, klęsk żywiołowych czy kryzysów. Był, bo niestety niedawno zmarł, zasmucając cały półświatek fanów sztuki przetrwania. Jego program na YouTube bił rekordy popularności, a on sam na zawsze zapisał się w pamięci preppersów jako wzór.

Nic więc dziwnego w tym, że przepis na mielone Adolfa Kudlińskiego zakłada to, by miały one możliwie najdłuższą przydatność spożycia. Jak twierdził autor, jego mielone można zjeść nawet… 20 lat po przygotowaniu. Nieważne więc czy jesteś preppersem czy nie – ten przepis powinien cię zachwycić. Oto on.

Mielone Adolfa Kudlińskiego, które można przechowywać miesiącami – Pyszności; foto: Canva

Mielone w słoikach według Adolfa Kudlińskiego

Składniki:

  • mielone mięso wołowe
  • mielone mięso wieprzowe
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • oregano

Sposób przygotowania:

Jak zapewne zauważyłaś, wyjątkowo w tym przepisie nie podajemy żadnych proporcji. To dlatego, że Adolf Kudliński ich nie zdradza; jest to bardziej kwestia wskazówek przygotowania i przechowywania, niż wyrobienia doskonałego smaku. Jeśli więc chodzi o dokładne proporcje – dopraw mięso tak, jak lubisz, ale koniecznie trzymaj się dalszych zaleceń.

Mielone Adolfa Kudlińskiego, które można przechowywać miesiącami – Pyszności; foto: Canva

Mięso mielone zmieszaj ze sobą. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do mieszanki. Czemu nie cebula? Jak tłumaczył pan Kudliński: ze względu na swoje właściwości sprawiłaby ona, że mięso szybciej by się zepsuło.

Teraz wyrób masę mięsną – zrób to bardzo dokładnie. Tak przygotowane mielone włóż w słoiki, ugnieć je tam i mocno zakręć pokrywkę. Kolejnym etapem jest tak zwana tyndalizacja, czyli trzykrotna pasteryzacja.

Pierwszego dnia słoik z mięsem gotuj 3 godziny. Drugiego dnia powtórz tę czynność przez dwie godziny, a kolejnego – jedną godzinę. Jak twierdził Kudliński, tak przygotowane mięso może w ciemnym, chłodnym miejscu stać nawet 20 lat.

Poznałaś już mielone Adolfa Kudlińskiego, które można przechowywać miesiącami. To może teraz czas na obiad na dziś? Sprawdź ten przepis z naszego kanału na YouTube.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×