Mięsne jeżyki z ziemniaków. Robię je zawsze, gdy mam gości na kolację

Proste mięsne jeżyki to rewelacyjny pomysł na zaskakującą przekąskę. Faszerowane ziemniaki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym to przepis na sukces.

Przekąska na ciepło

Jeśli szukasz zaskakującej przekąski na ciepło lub nietypowego pomysłu na obiad, to trafiłeś po prostu idealnie. Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem przypraw przykryliśmy sosem pomidorowym i zapiekliśmy w piekarniku. Ten niedrogi i prosty przepis zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich. Idealny przepis na kolację, obiad lub gorącą przekąskę na imprezę.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Zobacz również: urocze ciastka jeżyki w jesienno-zimowym wydaniu

Mięsne jeżyki z ziemniaków

Składniki:

  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g pomidorki koktajlowe
  • 1 czerwona papryka
  • 2 papryczki chili
  • 400 ml bulionu
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 3 ziemniaki

Sposób przygotowania:

Mieloną wołowinę przełóż do miski. Dodaj do niej posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy: słodką paprykę, suszony czosnek, pieprz, tymianek oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj.

Mięsne jeżyki z ziemniaków- Pyszności

Mięsne jeżyki z ziemniaków- Pyszności

Ziemniaki obierz i umyj. Wybierz duże okazy, aby łatwiej było je faszerować. Przy pomocy noża zrób w nich wgłębienia. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Mięsne jeżyki z ziemniaków- Pyszności

Mięsne jeżyki z ziemniaków- Pyszności

W powstałych wgłębieniach umieść przygotowany farsz mięsny, dociskając go mocno przy pomocy rąk. Pomidorki koktajlowe zblenduj razem z papryczką chilli, czerwoną papryką, obranym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Powstały sos wylej do formy do pieczenia i ułóż przygotowane ziemniaki.W bulionie rozprowadź koncentrat pomidorowy i zalej całość. Piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 40 minut. W razie potrzeby- przykryj folią aluminiową.

Mięsne jeżyki z ziemniaków- Pyszności

Mięsne jeżyki z ziemniaków- Pyszności

Po tym czasie wyjmij ziemniaki na duży talerz lub półmisek i polej powstałym sosem. Udekoruj natką pietruszki i podaj swoim bliskim- najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego!

Mięsne jeżyki z ziemniaków- Pyszności

Mięsne jeżyki z ziemniaków- Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×