Mięsny tort z pieczarkami i koroną z puree ziemniaczanego

Szukasz pomysłu na niestandardową zapiekankę na obiad? Już spieszymy z pomocą! Głównym składnikiem jest tutaj mięso mielone. Całość zwieńczona jest ziemniaczano-serową koroną. Dzięki temu proste połączenie smaków prezentuje się bardzo elegancko. Mięsny tort sprawdzi się doskonale nawet na specjalnie okazje.

Zapiekanka na obiad

Zapiekanki to świetne rozwiązanie, gdy brakuje Ci już pomysłu na obiad dla całej rodziny. Na naszej stronie znajdziesz pomysły na to danie w różnych odsłonach: z ziemniakami, ryżem, warzywami i mięsem. Dziś przychodzimy z niestandardowym pomysłem, w którym bazę stanowi mięso. Zamiast klasycznej formy zapiekanki powstał pyszny tort z ziemniakami i pieczarkami. Dzięki takiej formie podania sprawdzi się również na bardziej uroczyste okazje.


Jakie ziemniaki wybrać do zapiekanki? W Polsce wyróżniamy trzy typy: A, B i C. Różnią się one twardością i ilością skrobi, dzięki czemu można idealnie dobrać ziemniaka do dania. W przypadku większości zapiekanek sięgnij po ziemniaki typu A. Zrób jednak wyjątek dla tej zapiekanki: ze względu na to, że użyliśmy startych ziemniaków o wiele lepiej sprawdzą się ziemniaki typu B, takie jak do placków. Jest to na przykład Irga, Flaming, Orlik lub Sante

Mięsny tort – składniki

  • 800 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyża ziół prowansalskich
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 szkl. mleka
  • 120 g sera cheddar – tartego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szkl. posiekanego szczypiorku
  • 500 g usmażonych pieczarek

Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego

Zacznij od przygotowania mięsa. Przełóż mieloną wołowinę do miski i przypraw ją suszonym czosnkiem, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj sos sojowy i całość wymieszaj. Sos sojowy możesz zamienić też na zwykłą sól. Wyrobione mięso podziel na dwie części.

mięsny tort

Z mięsa uformuj kształt miseczki, jak na filmiku lub zdjęciu poniżej. Ze sreberka uformuj ranty do mięsa. Tak przygotowane mielone wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Zapiekanka z ziemniakami

Do ugotowanych ziemniaków dodaj masło, mleko i starty ser cheddar (60 g). Drobno posiekaj szczypiorek i dorzuć do ziemniaków. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ugnieć na puree.

Na podpieczone spody z mięsa wysyp pozostały ser.  Na patelni podsmaż pieczarki i wyłóż na cheddar. Przygotowane wcześnie puree przełóż do szprycy lub rękawa cukierniczego. Stwórz rozetki z ziemniaków na pieczarkach. Wstaw całość do piekarnika na ok. 10 minut aż ziemniaki się zarumienią.

mięsny tort

Tort mięsny z puree

Taką zapiekanę serwuj na ciepło. Posyp ją jeszcze posiekanym szczypiorkiem i gotowe. Smacznego!

 

 

 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×