Mięso na rosół wrzucać na zimną czy wrzącą wodę? Kluczowa jest jedna zasada

Rosół zupa, która w wielu domach pojawia się bardzo często. Choć mamy na niego różne sposoby, szukamy idealnego rozwiązania, by smakiem powalił wszystkich podczas niedzielnego obiadu. Jak uzyskać ten niesamowity efekty? Mięso na rosół wrzucać na zimną czy wrzącą wodę? Czy czas ma znaczenie?

Technicznie rzec biorąc rosół to wywar mięsno-warzywny, który odpowiednio przyprawiony będzie treściwy, o głębokim kolorze i równie głębokim smaku. Można tu skorzystać z wielu sprawdzonych wskazówek. Każdy z etapów przygotowania tej potrawy jest ważny. Jednak jedną z najczęstszych wątpliwości pojawia się już na samym początku gotowania. Do jakiej wody powinno się dodawać mięso – gorącej czy zimnej?

mięso na rosół

Mięso na rosół włożone do gorącej wody

Najpierw zagotowaliśmy wodę i umieszczamy w niej mięso. Sposób ten ma wbrew pozorom liczne zalety. Dlaczego? Otóż Dzięki temu nasz rosół ugotuje się szybciej, mięso będzie idealne do zjedzenia i wytrąci się mniej szumowiny. Przez to, że mięso nie jest długo gotowane, zachowuje swój smak i soczystość. Jeśli zależy nam na tym, żeby zjeść mięso z rosołu, to warto wypróbować tę strategię. Mamy wielu sceptyków tej metody, natomiast, nie powinno się jej demonizować.

mięso na rosół

Mięso włożone do zimnej wody

Mięso myjemy i wkładamy do zimnej wody, gotujemy na małym ogniu, aby białko ścinało się bardzo powoli. W ten sposób wydobędziemy maksimum smaku. Rosół będzie zatem bardziej aromatyczny i bogaty w smaku.

Podczas dodawania mięsa do rosołu liczą się po prostu nasze oczekiwania. Obydwie metody są słuszne i warto dopasować je do siebie.

Ile czasu gotować rosół?

Jak długo gotować rosół? Ekspresowy rosół z drobno posiekanymi warzywami i niewielkimi kawałkami mięsa to chwila pracy. Godzina i gotowe. Znajdziecie też osoby, które uważają, że rosół powinien się gotować całą noc. Niektórzy zostawiają go na malutkim ogniu, na pewno wyjdzie bardzo aromatyczny, ale ta technika może być trochę niebezpieczna. Gotowanie powinno trwać przynajmniej 3 – 4 godziny, cały czas na małym płomieniu. Dzięki temu zupa uzyskuje smak, aromat oraz jest klarowna.

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×