PrzepisMięso w słoikach na kanapki. Możesz je przechowywać miesiącami

Mięso w słoikach na kanapki. Możesz je przechowywać miesiącami

Mięso w słoikach na kanapki. Możesz je przechowywać miesiącami
Ewa
22.10.2022 13:38, aktualizacja: 16.10.2023 10:01

Mięso w słoikach idealnie sprawdzi się później na kanapki. Aromatyczne, rozpływające się w ustach z galaretką. Idealne do domowej spiżarni!

Weki z mięsem

Chociaż z domową spiżarnią kojarzą nam się głównie przetwory na bazie warzyw i owoców, to mięsne konserwy wciąż cieszą się dużą popularnością. To najlepszy sposób przechowywania- dzięki tyndalizacji mięso może stać w słoikach nawet kilka miesięcy. Mięso do słoików nie powinno być zbyt suche. Kawałki tłuszczu są tu wskazane, bo to dzięki nim mięso będzie kruche i aromatyczne. Tak przygotowana konserwa świetnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Możesz śmiało zabrać ją ze sobą na długi wyjazd i cieszyć się smakiem domowego weku.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Mięso w słoikach

Składniki:

          
  • 600 g cielęciny
  • 1200 g mięsa wieprzowego
  • 1200 g mięsa wołowego
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 10 g jałowiec mielony
  • 8 g majeranku
  • 15 g pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki soli

Podane proporcje wystarczą na przygotowanie ok. 20 słoiczków o objętości 200 ml.

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe oraz wołowe podziel na średniej wielkości kawałki. Dodaj do nich pokrojoną cielęcinę oraz mieloną wieprzowinę. Posyp całość solą.

Obraz

Wymieszaj mięso, owiń miskę folią i wstaw do lodówki. Sól wyciągnie nadmiar wody z mięsa. Mięso możesz trzymać w chłodzie przez całą noc, chociaż wystarczy 1-2 godziny. Następnie przypraw mięso pieprzem ziołowym, suszonym majerankiem oraz mielonym jałowcem i dobrze wymieszaj przy pomocy rąk.

Mięso w słoikach- Pyszności
Mięso w słoikach- Pyszności

Tak przygotowane mięso ułóż ciasno w słoiczkach do 2/3 wysokości i zakręć. Tak przygotowane słoiki poddaj procesowi tyndalizacji: pierwszego dnia gotować przez 3 godziny, na drugi dzień 2 godziny i trzeciego dnia przez godzinę. Za każdym razem wyciągaj słoiki z garnka i daj im przestygnąć.

Mięso w słoikach- Pyszności
Mięso w słoikach- Pyszności

Po tym czasie nasz mięso jest już gotowe. Dzięki temu, że postawiliśmy na małe słoiki- możemy otwierać je i jeść bez obaw, że się zepsuje. Idealnie smakuje na kromce świeżego pieczywa z odrobiną masła.

Słoiki przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.

Smacznego!

Mięso w słoikach- Pyszności
Mięso w słoikach- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także