×

Mięso wyprodukowane w laboratorium dopuszczone do sprzedaży. To przełomowa chwila!

Jedzenie z laboratorium już nie jest futurystyczną wizją świata, a staje się coraz bliższe i realne. Pierwsze mięso wyprodukowane w 100% w laboratorium trafiło do sprzedaży.

Pomysł budzi kontrowersje na całym świecie

Coraz więcej firm pracuje nad wytworzeniem mięsa i jego substytutów w warunkach laboratoryjnych. Jest to jeden ze sposobów walki z okrutnym traktowaniem zwierząt w ubojniach. Wyprodukowane w ten sposób mięso jest etyczne. a ostateczne koszty produkcji są niższe, niż klasyczna hodowla zwierząt.

Pomysł jednak budzi sporo kontrowersji. Wielu przeciwników boi się, że jest to najmniej naturalne źródło, którego konsekwencje odbić się mogą później na ich zdrowiu. Kolejnym argumentem są też walory smakowe.

bbc

Laboratoryjne mięso zyskało pozwolenie od rządu

SFA (singapurska agencja rządowa, która zajmuje się żywnością) wydała pozwolenie na wprowadzenie mięsa z kurczaka do ogólnej sprzedaży. Kurczak z hodowli komórkowej będzie ostatecznie produkowany pod marką Eat Just GOOD Meat i na początku trafi do restauratorów.

Singapur od dawna jest liderem we wszelkiego rodzaju innowacjach, od technologii informatycznych po produkty biologiczne, a obecnie jest światowym liderem w budowaniu zdrowszego i bezpieczniejszego systemu żywnościowego

powiedział dyrektor generalny Eat Just, Josh Tetrick

Badania wykazały, że jest ono bezpieczne dla ludzi

Jednym z zadań SFA było sprawdzenie bezpieczeństwa produktu. Okazało się, że laboratoryjne mięso z pewnością nadaje się do spożycia przez ludzi i jest bezpieczne.

Popyt na mięso laboratoryjne na świecie wzrósł przed szalejącą pandemię. Spadek zaufania do mięsa pochodzącego z tradycyjnego uboju oraz problemy z łańcuchami dostaw spowodowały, że pochylono się nad jakością i alternatywami.

voanews

W Eat Just znajdziesz również substytuty jajek

Firma produkuje nie tylko mięso z hodowli komórkowych. W swojej ofercie mają również laboratoryjne substytuty jajek.
Wprowadzenie takich produktów do sprzedaży to historyczny moment.
Na ten moment laboratoryjne mięso wprowadzone będzie do sprzedaży w Singapurze.
Co będzie dalej? Czas pokaże.

janeunchainted
 

Wybrane dla Ciebie

Naukowcy tworzą jedzenie z powietrza! I nie jest to scenariusz filmu science-fiction

Po drukowanym mięsie i kurczaku z laboratorium przychodzi pora na jedzenie z powietrza. W Finlandii trwają prace nad niezwykłym odkryciem. Ma to być jedno z rozwiązań głodu na świecie Nie da się ukryć, jest nas na naszej planecie coraz więcej i może okazać się, że zasoby nie są wystarczające, żeby nas wykarmić. Z pomocą przychodzi […]

Miliarderzy inwestują w mięso z laboratorium. Twierdzą, że ma w 100% zastąpić tradycyjne!

Szukanie alternatyw dla mięsa to bardzo gorący temat. Głównie podyktowane jest to wysokimi kosztami produkcji i wpływem na środowisko. Nic dziwnego, że zainteresowali się tym również najbogatsi ludzie na świecie. Pomysł wciąż się rozwija Chociaż od powstania pierwszego syntetycznego mięsa, w 100% wyhodowanego w warunkach laboratoryjnych, minęło dopiero 8 lat, to wiele się w tym […]

Pierwsza restauracja serwująca mięso z laboratorium otwarta. Można zjeść w niej za darmo!

W Izrealu otwarto pierwszą na świecie restaurację, w której można zjeść w pełni etyczne, wyhodowane w warunkach laboratoryjnych mięso. Restauracja została otwarta w Tel Awiwie Jest to jeden z projektów izrealskiego startupu SuperMeat, który zajmuje się badaniami i produkcją etycznego mięsa. Całkowicie powstaje ono w laboratoriach, z hodowli komórkowych. Restauracja znajduje się koło zakładu produkcyjnego, […]

zamknij