Wirtualna Polska

Pierwsza restauracja serwująca mięso z laboratorium otwarta. Można zjeść w niej za darmo!

Pierwsza restauracja serwująca mięso z laboratorium otwarta. Można zjeść w niej za darmo!

W Izrealu otwarto pierwszą na świecie restaurację, w której można zjeść w pełni etyczne, wyhodowane w warunkach laboratoryjnych mięso.

Wirtualna Polska
supermeat

Restauracja została otwarta w Tel Awiwie

Jest to jeden z projektów izrealskiego startupu SuperMeat, który zajmuje się badaniami i produkcją etycznego mięsa. Całkowicie powstaje ono w laboratoriach, z hodowli komórkowych.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Restauracja znajduje się koło zakładu produkcyjnego, którego pracę można podglądać przez okna w restauracji. Tym samym goście mają okazję obserwować cały proces powstawania ich dania.

supermeat_com

Jedzenie jest… darmowe!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Otwarcie swojej restauracji jest dla SuperMeat prawdziwym kamieniem milowym w ich projekcie. Odwiedzający ich goście nie muszą płacić za posiłek. W zamian za to proszeni są o zostawienie informacji zwrotnej na temat smaku, aromatu i wyglądu serwowanego im mięsa.
W ten sposób zespół pracujący w laboratorium zdobywa cenne wskazówki i rady, dzięki którym mogą poprawić swoje produkty. Biorąc pod uwagę rosnące zainteresowanie, a tym samym pojawiającą się konkurencję, naprawdę sporo zyskują.

supermeat_com
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

W menu króluje oczywiście kurczak

Największym zainteresowaniem cieszą się burgery. Podawane z autorskimi sosami i świeżymi warzywami nie odbiegają smakiem od tych, z tradycyjnie hodowanym mięsem. W menu znajdują się burgery w dwóch wersjach: klasycznej i „jesiennej” z chilli, jabłkowym chutneyem i liśćmi buraka.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
supermeat_com

Mięso z laboratorium to odpowiedź na potrzeby rynku

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

W zeszłym roku raport globalnej firmy doradczej AT Kearney wykazał, że do 2040 r. większość spożywanego mięsa nie będzie pochodzić od zwierząt poddanych ubojowi. Spekuluje się, że około 60% całego mięsa będzie pochodzić albo z roślin, albo z komórek.

Otwarcie restauracji usprawniło SuperMeat cały proces produkcji. Dzięki temu coraz więcej firm spożywczych chce zawierać z nimi współpracę.
Społeczeństwo coraz częściej domaga się transparentności i etycznego traktowania zwierząt, co często nie idzie to w parze. Stworzenie mięsa w laboratorium może być naprawdę dobrą odpowiedzią na potrzeby ludzi.

supermeat_com

Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×