Mięso ze szpinaku – nowe odkrycie naukowców. Jak smakuje? Jak powstało?

Mięso ze szpinaku sensacją ostatnich dni! Coraz więcej firm i naukowców poszukuje alternatyw dla mięsa. Polska nie odstaje od tych trendów. Na jednej z konferencji naukowych zaprezentowano mięso ze szpinaku. Jak smakuje?

Jak powstało mięso ze szpinaku?

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Centrum Nauki Kopernik (@cnkopernik)

Zrobienie mięsa ze szpinaku jest zdecydowanie trudne. Do eksperymentu pobrano komórki z mięśnia uda kurczaka, które następnie zostały „strawione enzymatycznie, żeby uzyskać komórki satelitarne mięśni szkieletowych”. Następnie z liści szpinaku wypłukiwano komórki roślinne przy pomocy specjalnego roztworu. Wstrzykiwano go przez ogonek, więc trzeba było wybrać liście o odpowiednio dużym rozmiarze. Następnie w opróżnionym liściu umieszczano komórki mięśni szkieletowych, które są komórkami macierzystymi mięśni i biorą udział w procesie ich tworzenia.

Nie da się ukryć, w domu tego nie zrobimy! Co najważniejsze, do stworzenia mięsa ze szpinaku nie musi ginąć żadne zwierzę!

Jak smakuje mięso ze szpinaku?

Festiwal Przemiany, konferencja prasowa w Centrum Nauki Kopernik.

Jednym z najczęstszych i chyba najważniejszych pytań jest: jak smakuje mięso ze szpinaku?

Konsystencją przypomina wodorosty, ma lekko słonawy posmak. Nie czuć w nim szpinaku, ale też nie smakuje jak kurczak. Jest to więc zupełnie nowy smak

opisuje Stanisław Łoboziak z CNK, autor eksperymentu

Nie jest to jednak wegański i wegetariański zamiennik, bo wciąż pozostaje mięsem. Może być jednak świetną alternatywą dla osób na diecie tradycyjnej, które chcą trochę ograniczyć cierpienie zwierząt. Jak podkreśla Stanisław Łoboziak, hodowla jednego mięsa za szpinaku, czyli liścia z mięsem kurczaka trwa ok. trzy tygodnie – czyli szybciej niż przeznaczonego na ubój kurczaka „tradycyjnego”.

Mięso ze szpinaku nie dla wszystkich

Chociaż projekt polskiego zespołu wzbudził spore zainteresowanie, to wciąż pozostaje w strefie marzeń. Można było podziwiać mięso ze szpinaku w Centrum Nauki Kopernik, ale zjedzenie go nie było możliwe. Wszystko przez panujące przepisy i regulacje prawne, które surowo kontrolują dopuszczanie takich nowości do spożycia.

Wyprodukowanie mięsa ze szpinaku na skalę masową byłoby bardzo trudne, ze względu na skomplikowany i wymagający dużej precyzji proces tworzenia. Patrząc jednak na to, że wcześniej Impossible Meat było horrendalnie drogie, a teraz jest dostępne w wielu sklepach, to szanse w przyszłości na polską alternatywę dla mięsa są jak najbardziej możliwe.

Gdzie kupić mięso ze szpinaku? Na razie nie jest prowadzona sprzedaż produktów.

Zobacz również: Wegańskie zamienniki mięsa coraz popularniejsze!


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×