Ten mikser znają wszyscy, którzy wychowali się w PRL. Używasz go nadal? Mikser Zelmer PRL

Mikser Zelmer z PRL to kultowy sprzęt, który był podstawowym wyposażeniem w niemal każdym polskim domu. Kuchenne sprzęty z PRL łączyła często jedna cecha: niezawodność. Niektóre z nich przetrwały i sprawnie działają do dziś. Czy można je jeszcze kupić? Ile kosztuje mikser Zelmer na Allegro?

Jednym ze sprzętów, bez którego ciężko wyobrazić sobie kuchnię jest mikser. Z jego pomocą powstają najlepsze ciasta, naleśniki, gofry i inne pyszności. Dawniej kupić można było głównie sprzęty radzieckie i enerdowskie. Jednak to produkowany w Polsce Zelmer był tak niezawodną konstrukcją, że do dziś w wielu domach służy pomocą przy pichceniu.

Mikser Zelmer. Powiew Zachodu w PRL

Zakup takiego sprzętu to było prawdziwe święto w domu- koniec ze żmudnym i długim wyrabianiem ręcznie ciasta. Można śmiało powiedzieć, że to była prawdziwa rewolucja w kuchni. Skrócił czas przygotowania potraw i zapewnił prawdziwy komfort gospodyniom domowym. Urządzenie było sprzedawane z wieloma końcówkami, nazywanymi przystawkami. Były wśród nich różne mieszadła, ubijaczki, tarki i rozdrabniarki. Mikser Zelmer z PRL to marzenie każdej pani domu lat 80.

Kiedy pojawiły się pierwsze miksery?

Chociaż w naszych domach zagościły stosunkowo niedawno, to podaje się, że pierwsze miksery na świecie pojawiły się w 1870 roku. Na początku napędzane były ręcznie, a dopiero 35 lat później pojawiły się pierwsze mechanizmy, które napędzały trzepaczki przy pomocy energii elektrycznej.

Pierwszy polski akcent związany z produkcję mikserów pochodzi z 1937 roku. W tym czasie powstał mikser skonstruowany przez polsko-amerykańskiego wynalazcę, Stephena Popławskiego. Polska marka Zelmer zaczęła wypuszczać niezawodne miksery na nasz rynek dopiero w 1967 roku.

Mikser Zelmer z PRL na Allegro. Ile kosztuje?

Aukcje, na których dostępny jest mikser Zelmer z czasów PRL, pojawiają się niezwykle rzadko. Dziś to prawdziwa perełka i symbol luksusu lat 80. Można za to kupić nowe wersje kultowego sprzętu. Ile kosztuje mikser Zelmer na Allegro? Ceny podstawowych wersji zaczynają się już od 120 złotych.

Przepis na szybki sernik

W Twojej szafce na użycie czeka niezawodny mikser? Wyciągnij go i wykorzystaj do przygotowania pysznego sernika z brzoskwiniami.

Składniki na szybki sernik:

  • 1 szklanka polewy czekoladowej
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 500 g serka śmietankowego lub serka z wiaderka
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 80 g budyniu waniliowego
  • ekstrakt waniliowy

Szybki sernik – jak zrobić?

Przygotowanie pysznego sernika zajmie Ci tylko 15 minut. To idealny deser, gdy nie masz za dużo czasu na pieczenie, a najdzie Cię ochota na proste, domowe ciasto.

Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej jajka i cukier i ucieraj razem, aż powstanie gładka, puszysta masa. Świetnie sprawdzi się tutaj misker- zarówno ten nowy, jak i sprzed lat. Następnie dodaj do masy stopniowo roztopione i nieco przestudzone masło (możesz je zamienić na margarynę roślinną) oraz serek śmietankowy. Cały czas całość miksuj na średniej mocy. Dosyp również proszek budyniowy i dodaj 2-3 krople aromatu waniliowego.

Cały proces rozpocznij od połączenia jajek i cukru. Jako kolejne składniki dodaj serek śmietankowy, roztopione masło,

Masa na prosty sernik jest już prawie gotowa. Przygotuj tortownicę- wyłóż ją papierem do pieczenia i wlej do niej połowę przygotowanej masy serowej. Brzoskwinie wyciągnij z puszki i odsącz. Ułóż połówki w tortownicy z ciastem i dolej kolejną porcję masy.

Zamiast brzoskwiń możesz tutaj dodać również maliny lub truskawki.
Formę z sernikiem umieść w większej blaszce, do której dodaj 1,5 szklanki wody. W takich warunkach piecz sernik przez 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz ciasto jeszcze przez godzinę.
Na przygotowany w taki sposób sernik mówi się „sernik gotowany”. Dzięki tej metodzie jest jeszcze delikatniejszy w smaku, nie opada i jest równomiernie upieczony.

Formę z sernikiem umieść w większej blaszce, do której dodaj 1,5 szklanki wody. W takich warunkach piecz sernik przez 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Następnie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz ciasto jeszcze przez godzinę.

Czekoladowa polewa bez gotowania

W czasie, gdy nasz sernik się piecze- przygotuj polewę czekoladową. Możesz użyć gotowej lub przygotować ją samodzielnie w domu.

Składniki:

1 łyżeczka kakao
6 łyżek cukru pudru
ok. 2 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

Do miseczki wrzuć kakao i cukier puder. Dodawaj po łyżeczce wrzątku, ucierając polewę aż do momentu połączenia składników. Wodę należy wlewać powoli. Dzięki temu polewa wyjdzie gęsta i jednolita. Odpowiedni zwiększ proporcje w zależności od tego, ile polewy potrzebujesz.

Sernik z polewą czekoladową

Kiedy sernik wyjdzie już z piekarnika- udekoruj go pyszną polewą czekoladową.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×