Mini przekąski z ciasta francuskiego i parówek. Kolacja dla kilku osób w parę chwil

Parówki w cieście francuskim z dodatkiem sera, sosu pomidorowego i aromatycznych przypraw to nasz sprawdzony patent na błyskawiczną przekąskę. Całość przygotujesz w kilka minut.

Szybka przekąska

Ciasto francuskie to coś, co po prostu uwielbiamy. Daje możliwość przygotowania wielu pysznych przekąsek i dań głównych: od słodkich poduszeczek, przez ryby, mięsa i warzywne farsze. Dziś postawiliśmy na proste połączenie ciasta francuskiego z parówkami, serem i sosem pomidorowym. Taka przekąska idealnie sprawdzi się na spotkaniach z przyjaciółmi, kinderbalach lub po prostu jako kolacja. Smakuje najlepiej na ciepło, ale z powodzeniem możesz się nią zajadać nawet gdy wystygnie.
Jak wybrać dobre parówki? Zerknij na nasz ranking i zobacz, na co zwracać uwagę w sklepie.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 5 parówek
  • 20 plastrów sera żółtego
  • 1 jajko – roztrzepane

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania sosu pomidorowego. Passatę przelej do miseczki i dodaj oregano, suszony czosnek, ostrą papryczkę, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość.

Parówki w cieście francuskim- Pyszności

Parówki w cieście francuskim- Pyszności

Parówki pokrój w dość grube plasterki. Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i rozsmaruj na nim przygotowany sos pomidorowy. Ciasto możesz wyjść ok. 15-20 minut wcześniej z lodówki- gdy złapie nieco pokojowej temperatury będzie bardziej plastyczne i nie będzie się kruszyło.

Parówki w cieście francuskim- Pyszności

Parówki w cieście francuskim- Pyszności

Na cieście francuskim ułóż plastry żółtego sera oraz kawałki parówek. Postaraj się to zrobić w miarę równych rzędach- późniejsze dzielenie na mniejsze porcje będzie łatwiejsze.

Parówki w cieście francuskim- Pyszności

Parówki w cieście francuskim- Pyszności

Przykryj całość drugim arkuszem ciasta francuskiego i dociśnij je do spodu. Przy pomocy noża do pizzy podziel całość na mniejsze kawałki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 20 minut.

Parówki w cieście francuskim- Pyszności

Parówki w cieście francuskim- Pyszności

Po tym czasie nasze proste i szybkie przekąski są już gotowe. Serwuj je samodzielnie lub w towarzystwie sosu do zamaczania. Świetnie sprawdzi się tutaj np. sos czosnkowy.
Smacznego!

Parówki w cieście francuskim- Pyszności

Parówki w cieście francuskim- Pyszności


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×