Wypełnił formę na babeczki ciastem. Ale kiedy wyciągnął je z pieca i przekroił, nie mogłam uwierzyć

Prawie każdy z nas ma w domu papierowe foremki do robienia babeczek i prawie w każdym z nas drzemie ukryta potrzeba stworzenia z nich czegoś naprawdę wyjątkowego. Przepis, który zaraz poznasz, idealnie sprawdzi się na domówce czy na urodzinach dziecka. Pokażemy Ci, jak można w prosty sposób wyczarować coś pysznego i niezbyt skomplikowanego do wykonania. Mini przekąski!

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta (możesz kupić lub zrobić samemu)

– szklanka sosu pomidorowego

– 150 g startego sera

– opcjonalnie: salami, szynka, pieczarki, papryka lub (tak jak w tym przypadku) mrożony szpinak

Formę do muffinek wysmaruj tłuszczem lub włóż do niej papierowe foremki. Następnie do środka włóż równomiernie ciasto. Musi powstać gniazdo.

1

Czas na pierwszą warstwę sera. Jedna łyżka na spód powinna wystarczyć.

2

Następnie łyżkę sosu pomidorowego. Jeśli masz ochotę na inne składniki – właśnie teraz jest odpowiedni moment, aby je dodać. W tym przepisie dodano trochę szpinaku.

3

Potem znów szczypta sera.

4

Na sam koniec połóż szynkę lub salami.

5

Muffinki włóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika.

6

Po około 18-20 minutach Twoje mini pizze będą gotowe. Ale uważaj: są bardzo gorące! Poczekaj aż ostygną i wtedy możesz się nimi delektować.

7

Wyglądają przepysznie, prawda?

8

Babeczki smakują równie pysznie na zimno i nadają się do tego, aby zabrać je w podroż, do szkoły czy do pracy.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×