Wirtualna Polska

Karol Okrasa wie, jak zrobić najlepszą mizerię. Ten smak jest nie do podrobienia

Karol Okrasa wie, jak zrobić najlepszą mizerię. Ten smak jest nie do podrobienia

Karol Okrasa i jego przepis na idealną mizerię - Pyszności; Fot. Adobe Stock/YouTube: Kuchnia Lidla (screenshot)

Mizeria z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym to absolutny klasyk lata. Tym niesamowicie prostym połączeniem zachwycają się pokolenia Polaków. Karol Okrasa postanowił nieco ulepszyć tradycyjny przepis na ogórkową sałatkę, dodając do niej nietypowe składniki. Według niego podbijają smak i aromat mizerii.

Wirtualna Polska

Karol Okrasa znów łamie przepisy i proponuje zupełnie nowe podejście do przyrządzenia mizerii. Okazuje się bowiem, że sałatkę, składającą się głównie z ogórków i śmietany, można udoskonalić. Okrasa porzucił tradycyjną metodę przygotowania ogórków i zaproponował zupełnie inną, dzięki której warzywa zachowają smak i chrupkość, a całość finalnie nabierze więcej smaku i aromatu. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Przeczytaj również: Karol Okrasa dodaje do masy na mielone te dwa składniki. Dlatego są bajecznie soczyste

Co Karol Okrasa dodaje do mizerii?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Okrasa poleca, by najpierw przygotować sos i dopiero wtedy połączyć go z pokrojonymi ogórkami i posiekaną cebulą. Według kucharza najlepsza mizeria to ta, której składniki są przyjemnie chrupiące, dlatego ogórki kroi w nieco grubsze, trzymilimetrowe plasterki. Ponadto, co dla wielu może być nowatorskim podejściem, nie soli ich wcześniej, by pozbyć się nadmiaru wody. Dlaczego?

– Niektórzy uważają, że ogórki powinny być wysolone, żeby wyciągnąć z nich wodę. Później odcedzone i dopiero wymieszane ze śmietaną (…) Ja tak nie robię (…) Moim zdaniem warzywa są po to stworzone, takie przyjemnie chrupiące i soczyste, a w szczególności ogórki gruntowe, żeby je takie zjeść, a nie odwirować z wody, w której to wodzie jest mnóstwo aromatu i podać sam miąższ – tłumaczy Karol Okrasa w nagraniu udostępnionym przez „Kuchnię Lidla” na YouTube.

Bazą sosu do mizerii Karola Okrasy jest kwaśna śmietana 18-procentowa z dodatkiem sporej ilości drobno posiekanego koperku. Kucharz doprawia sałatkę solą i pieprzem, a także cukrem, octem oraz dodaje łyżkę oleju. Jak tłumaczy, cukier przełamie kwasowość śmietany, natomiast ocet podbije aromat całości. Z kolei olej, poza tym, że jest doskonałym nośnikiem smaku, sprawi też, że mizeria finalnie nie będzie wodnista.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
Mizeria – Pyszności – Fot. Adobe Stock

Mizeria – Pyszności – Fot. Adobe Stock

Zobacz także: Idealne ciasto na pierogi. Karol Okrasa łamie klasyczny przepis i pomija jeden składnik

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Mizeria Karola Okrasy. Przepis

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 4 sztuki ogórków gruntowych
  • 1 cebula
  • łyżka cukru
  • świeży koper
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • łyżeczka octu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  1. Posiekaj drobno koperek i połącz go w misce z kwaśną śmietaną.
  2. Dopraw sos cukrem, octem, solą i pieprzem. Dodaj łyżkę oleju.
  3. Ogórki pokrój w ok. 3-milimetrowe plastry, cebulę pokrój w kostkę.
  4. Składniki dodaj do sosu tuż przed podaniem. Wymieszaj całość i dopraw dodatkowo według uznania.
  5. Mizerię podawaj udekorowaną koperkiem.

Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×