Nie zalewaj suszonych grzybów wodą, jest lepszy patent. Dzięki niemu ugotujesz je o połowę szybciej

Moczenie grzybów - Pyszności; Foto Canva.com

Zbliża się okres świąteczno-noworoczny, czyli czas, kiedy to na naszych stołach będą królować potrawy z grzybami. Jeśli zastanawiasz się, jak namoczyć suszone grzyby, to wiedz, że jednym ze sposobów jest moczenie grzybów w mleku. Poznaj wady i zalety takiego rozwiązania.

Moczenie grzybów – jaki jest najlepszy sposób?

Do  kapusty, do ryby, do pierogów – jak widać, w najbliższym czasie, suszone grzyby będą miały szerokie zastosowanie. Czas Bożego Narodzenia obfituje w takie dania z grzybami. Jeśli dysponujesz suszonymi grzybami, to z pewnością zdajesz sobie sprawę, że najpierw trzeba je odpowiednio namoczyć. Oczywiście, jest kilka sposobów, by to zrobić. Najwięcej osób moczy je w wodzie. Jest jeszcze jeden staropolski sposób, dzięki któremu staną się miękkie i szybciej się ugotują. Co to takiego?

suszenie grzybów w mikrofali

Suszone grzyby – Pyszności; Foto: Canva.com

Moczenie grzybów w mleku to wiele korzyści dla każdego, kto lubi ten dodatek do swoich dań. Mleko sprawi, że grzyby będą delikatniejsze w smaku i będą rozpływać się w ustach. Wystarczy, że zastosujemy letnie, osolone mleko. Pamiętaj jednak, by podczas gotowania posolić je odrobinę mniej. W ten sposób unikniesz przesolenia, bo nasze grzyby już wcześniej moczyły się w osolonym mleku.

Jak długo moczyć grzyby i ile je gotować?

Moczenie grzybów jest szczególnie ważne, jeśli chcemy uzyskać smaczny dodatek do wielu dań. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak długo należy je moczyć, to warto podkreślić, że na moczenie w mleku potrzebne będzie nawet 5 godzin. Po tym czasie będą wyglądać i smakować, jak świeże. Grzyby należy wyjąć z mleka, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować. Nawet o połowę mniej czasu potrzebujemy, gdy zdecydujemy się namoczyć grzyby w wodzie. W tym przypadku, w zupełności wystarczy 1 godzina. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju grzybów, jakie ususzyliśmy.

Namaczanie grzybów – Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli przystępujemy do gotowania, to wiedz, że grzyby najlepiej jest gotować przez około godzinę. Czasem czas jest o połowę krótszy – wszystko jest tak naprawdę uzależnione od efektu, jaki chcemy uzyskać. Pamiętaj, by czas gotowania w takim przypadku liczyć od momentu wrzenia wody. Dobrze jest czuwać, by nasze grzyby się nie przypaliły i by w razie konieczności dolać odrobinę wody do garnka.

Lubisz wyjątkowe i proste desery? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na ciasto marchewkowe:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×