×

8 rodzajów orzecha, które należy moczyć w wodzie przed zjedzeniem. Nie uwierzysz dlaczego

Orzechy to niesamowicie zdrowe przekąski. Jesteśmy pewni, że słyszeliście o tym już nie jeden raz. W dobie zdrowego trybu życia zyskały bardzo dużą popularność. I nic w tym dziwnego… są bowiem źródłem wielu cennych składników odżywczych, minerałów oraz witamin. Warto po nie sięgać nawet codziennie, choćby w niewielkich ilościach.

Niestety, kiedy jemy orzechy, dostarczamy swojemu organizmowi jedynie 40% ich prawdziwego bogactwa.

Matka natura wyposażyła je bowiem w naturalne inhibitory enzymatyczne, zapobiegające kiełkowaniu, kiedy nie ma do tego odpowiednich warunków.

Dodatkowo, zawierają też kwas fitynowy, który utrudnia naszemu organizmowi pełne wchłonięcie m.in. magnezu, żelaza czy wapnia.

Mają też w sobie goitrogeny, które wywierają negatywny wpływ na funkcjonowanie naszej tarczycy oraz kilka innych rzeczy, które w połączeniu dają im opinię ciężkostrawnych.

Jednak jest sposób na to, aby pozbyć się z orzechów tego, co nie jest nam potrzebne, a także poprawić przyswajalność tego, co najzdrowsze i niezbędne… W dodatku jest on naprawdę prosty i nie wymaga większego wysiłku.

Chodzi o nic innego, jak tylko to, aby odpowiednio wcześniej namoczyć je w wodzie!

Świetna będzie do tego zarówno zwykła woda źródlana jak i ta przefiltrowana. Możemy też dodać do niej odrobinkę soku z cytryny lub soli. Następnie wrzucamy orzechy do szklanej miski i zalewamy dwukrotnie większą ilością wody.

Warto wiedzieć, że konkretne rodzaje orzechów wymagają różnego czasu moczenia:

  • Orzechy włoskie: 6 – 8 godzin,
  • Migdały: 8 – 12 godzin,
  • Orzechy laskowe: 10 – 12 godzin,
  • Pistacje: 2 – 4 godziny,
  • Orzechy nerkowca: 2 – 4 godziny,
  • Orzechy brazylijskie: wystarczy opłukać,
  • Makadamia: wystarczy opłukać,
  • Orzechy piniowe: wystarczy opłukać.

Po wyciągnięciu z wody, należy osuszyć je w ciepłym miejscu.

Dzięki odpowiedniemu namoczeniu orzechów nie tylko sprawimy, że w naszym organizmie pozostanie więcej składników odżywczych, ale unikniemy też uczucia ciężkości i przepełnionego brzucha.

 

Wybrane dla Ciebie

orzechowe babeczki bez pieczenia

Orzechowe babeczki bez pieczenia

Orzechowe babeczki bez pieczenia to nasza najnowsza miłość. Już za moment dowiesz się, jak je przygotować. Po prostu palce lizać! Zobacz także: Babeczki marchewkowe

10 genialnych sposobów na przedłużenie żywotności Twojego jedzenia

Dwa dni temu byłem zmuszony wyczyścić lodówkę ze wszystkich owoców, warzyw i innych produktów spożywczych, które się popsuły. Musiałem to zrobić – brzydki zapach rozkładających się produktów czułem w całej mojej kuchni. To smutne, że wyrzuca się jedzenie, ponieważ ktoś go nie zjadł lub odpowiednio nie przechowywał. Marnuje się w ten sposób zarówno jedzenie, jak […]

zamknij