W PRL niemal każdy się zachwycał. Dziś ludzie na jego nazwę reagują obrzydzeniem

Smażony móżdżek wieprzowy- Pyszności, źródło: kadr z kanału Staropolskie Specjały z Przydomowej Wędzarni
Móżdżek w wersji smażonej często zastępował jajecznicę. Dawniej był przysmakiem, teraz wiele osób reaguje skrzywioną miną.

Wśród potraw naszych mam i dziadków nie brakowało podrobów w różnym wydaniu. Wątróbka, żołądki, serca czy nerki często gościły na polskich stołach. Po latach odeszły jednak do lamusa i wiele osób na samo ich wspomnienie reaguje pełnym obrzydzenia: „fuj”. Wśród takich kontrowersyjnych przysmaków znajduje się też móżdżek, który dawniej często gościł w kuchni Polaków.


Zobacz również: prosty przepis na domowy salceson z butelki. O wiele smaczniejszy niż ze sklepu
Przysmak sprzed lat


Przepis na ten zapomniany przysmak pojawił się w pierwszej polskiej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego „Compendium Ferculorum” z 1682 roku, co wyraźnie zaznacza jego pozycję w kulinarnej historii Polski. Świeży móżdżek był w pewnym sensie wizytówką upodobań Polaków w okresie międzywojennym. W restauracjach najczęściej podawano go usmażonego na patelni z jajkiem czy na tostach z odrobiną cytryny. Robiono z niego również kotlety obtoczone niczym sznycel oraz wykorzystywano jako bazę do sosów. Fanką móżdżku jest popularna polska piosenkarka, Irena Santor.
Tego się podobno teraz nie je. Nie wiecie w ogóle, co to jest?! Rarytas! – podsumowała Irena Santor w wywiadzie dla „Gazety Wyborczej”.
Wyświetl ten post na Instagramie


W czasach PRL, czyli kuchni dość biednej i bazującej na tym, co było dostępne, nie zapomniano również o móżdżku. Pojawiał się w restauracjach, a sprytne gospodynie domowe przyrządzały go również w swoich domach. Podroby zachwalane były dawniej jako zamiennik mięsa. Z biegiem lat nabrały jednak dla Polaków znaczenia, że są czymś gorszym i mało wartościowym.
Móżdżek – jak go przygotować?


Składniki:
- 300 g mózgu wieprzowego
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- 2 łyżki octu


Sposób przygotowania:
- Móżdżek dokładnie płuczę pod zimną wodą.
- Wkładam do miski, zalewam wodą i odstawiam na kilka minut. Następnie wylewam wodę i powtarzam proces kilka razy.
- Oczyszczam z błonek i żył.
- W garnku zagotowuję wodę z octem i wkładam oczyszczony móżdżek. Gotuję na średnim ogniu przez 5-7 minut.
- Na maśle podsmażam posiekaną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dorzucam obgotowany móżdżek i podsmażam.
- Doprawiam solą oraz pieprzem.


Gotowy móżdżek serwuję z chlebem. Opcjonalnie możesz posypać go jeszcze posiekaną natką pietruszki. Do smażącego się móżdżku możesz dorzucić również 2 rozbełtane jajka, aby potrawa była jeszcze bardziej pożywna.