NewsyNiedługo może zabraknąć musztardy. Wszystko przez postępujący kryzys klimatyczny

Niedługo może zabraknąć musztardy. Wszystko przez postępujący kryzys klimatyczny

Niedługo może zabraknąć musztardy, powód jest niepokojący - Pyszności; Foto: Canva.com
Niedługo może zabraknąć musztardy, powód jest niepokojący - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
04.08.2022 14:53

W ostatnim czasie coraz częściej mówimy o zmianach klimatycznych. Nic w tym dziwnego, w końcu ich skutki są katastrofalne. Okazuje się, że dotknęły również producentów musztardy. W konsekwencji w wielu miejscach na świecie widoczne są duże braki produktu.

Dlaczego brakuje musztardy?

Musztarda - Pyszności; Foto: Canva.com
Musztarda - Pyszności; Foto: Canva.com

Rolnicy coraz częściej narzekają na brak opadów, wysokie temperatury a co za tym idzie susze. W konsekwencji ich plony są wyjątkowo małe w porównaniu do poprzednich lat. Obecnie problem ten dotyka również kanadyjskich rolników, którzy od lat zajmują się uprawą gorczycy. 

Dwa lata temu udało się zebrać w Kanadzie prawie 99 tys. ton ziaren gorczycy. Niestety rok później suma ta zmalała do 50 tys. ton. W tym roku przewiduje się, że zbiory mają być wyjątkowo małe. W konsekwencji może zabraknąć musztardy.

Jest to wyjątkowo zła informacja dla Francji - musztardę tam spożywa się w bardzo dużych ilościach. Poza tym, kraj ten w 80% importuje ziarna gorczycy z Kanady.

Brak produktu we Francji

Zakupy - Pyszności; Foto: Canva.com
Zakupy - Pyszności; Foto: Canva.com

Obecnie Francja mierzy się z brakiem musztardy. W sklepach coraz rzadziej można dostać ten produkt. Tam, gdzie znajdziemy go na sklepowych półkach - najczęściej obowiązuje limit na ten towar. W konsekwencji można kupić np. jeden słoik musztardy na osobę. Dodatkowo cena produktu podskoczyła o około 10%. 

Należy zaznaczyć, że we Francji niektórzy rolnicy także zajmują się uprawą gorczycy. Niestety ten rok był dla nich również bardzo ciężki. Okazuje się, że od trzech lat wielkość ich plonów maleje. Powodem są m.in. zimne wiosny oraz wyjątkowo mokre zimy.

Dyrektor wytwórni musztardy Reine de Dijon w rozmowie z "The New York Times" podkreślił, że głównym powodem niedoboru musztardy są zmiany klimatyczne. Natomiast kanadyjska firma Canada Sauce przewidziała takie problemy. W związku z tym w 2021 roku wykupiła wszystkie zapasy ziaren gorczycy z Kanady. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami w musztardzie krok po kroku. Potrawa wspaniale smakuje z dodatkiem ziemniaczanych talarków.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także