Wirtualna Polska

Możesz zapomnieć o tarciu ziemniaków. Rewolucyjny przepis na placki

Placki z gotowanych ziemniaków

Pyszności - Fot. Adobe Stock

Jeśli od przygotowania placków z ziemniaków odstręcza cię sama myśl o żmudnym procesie ścierania tych warzyw, mamy coś w sam raz dla ciebie. Nigdy więcej pokaleczonych knykci; od dziś możesz tworzyć placki z gotowanych ziemniaków. Przepis znajdziesz w tym artykule. 

Wirtualna Polska

Tarcie ziemniaków nie należy do najprzyjemniejszych czynności, które wykonujemy w kuchni. Gdyby stworzyć ranking najbardziej „znielubionych” zajęć podczas gotowania, ścieranie ziemniaków z całą pewnością walczyłoby o podium z krojeniem cebuli (poznaj patenty, dzięki któremu nie uronisz wtedy już ani jednej łzy!) i, dajmy na to, obieraniem jajek ze skorupek.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Jeśli więc należysz do tych, którzy placki z ziemniaków serwowaliby sobie i rodzinie o wiele częściej, gdyby nie ścieranie, to musisz poznać poniższy przepis. Te placki z gotowanych ziemniaków dosłownie odmieniają życie. Przynajmniej te kulinarne.

Placki z gotowanych ziemniaków – Pyszności; foto: Canva

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Nie zwlekajmy więc i ruszmy na ratunek pozdzieranym podczas ścierania ziemniaków palcom oraz ugotowanym już kartoflom, które nie zostały dojedzone. Oto receptura, której potrzebujesz.

Placki z gotowanych ziemniaków

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • szczypiorek
  • pół cebuli
  • masło
  • słodka papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub ugnieć. Wbij do nich jajko, dosyp mąkę i przyprawy. Po szczypcie soli, pieprzu i słodkiej papryki powinno być w sam raz, chociaż możesz jeszcze przetestować wersję placków z suszonym czosnkiem. To może nie spodobać się dzieciom, ale dorosłym – jak najbardziej. Dorzuć do masy jeszcze drobno posiekaną i zeszkloną na patelni cebulę.

Placki z gotowanych ziemniaków – Pyszności; foto: Canva

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Całą masę dokładnie wymieszaj. Dłońmi uformuj placuszki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Pamiętaj, by nigdy nie kłaść placków na zimny tłuszcz – powolne smażenie sprawi, że nabiorą one tłuszczu, który ciężko będzie później odsączyć.

Usmaż placki z obu stron i wyłóż na ręcznik papierowy. Podawaj z odrobiną ciepłego masła i drobno posiekanym szczypiorkiem. Musimy tu wtrącić jeszcze jedną poradę: lepiej łap za placki szybko, bo znikają w oka mgnieniu. Smacznego!

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

A po więcej kulinarnych pomysłów zajrzyj na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam na przykład ten przepis na wytrawne babeczki z serem ricotta i pomidorkami.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×