Czy barszcz czerwony można zamrażać? Wyjaśniamy wszelkie wątpliwości raz na zawsze

Mrożenie barszczu czerwonego - Pyszności; Foto Canva.com

Boże Narodzenie to czas, w którym spotykamy się z rodziną i zachwycamy smakiem przygotowanych przez nas potraw. Zdarza się, że dużo potraw przygotowujemy w ogromnych ilościach, przez co zmuszeni jesteśmy do zamrożenia części potraw. A co zrobić z barszczem czerwonym? Czy mrożenie barszczu czerwonego to dobry i bezpieczny pomysł?

Mrożenie barszczu czerwonego – czy można to robić?

Większość z nas zastanawia się nad tym, czy mrożenie niektórych dań jest dobre i bezpieczne. Dotyczy to przede wszystkim zup. Bo chyba mało kto, decyduje się na tego typu rozwiązania. Z jednej strony, Z góry zakładamy, że nasza zupa straci smak, a z drugiej chcemy uniknąć marnowania jedzenia. Jako że już niedługo na naszych stołach będzie królował barszcz czerwony, to w tym miejscu pojawia się pytanie – czy mrożenie barszczu czerwonego to dobry pomysł i jak robić to umiejętnie? Okazuje się, że tę popularną zupę możemy spokojnie zamrozić.

Barszcz czerwony z pasztecikami- Pyszności

Należy jednak pamiętać o jednej podstawowej kwestii. Zadbajmy o to, by w barszczu nie pojawił się żaden nabiał, taki jak mleko, czy śmietana. Nabiał nie nadaje się bowiem do mrożenia, a produkty mleczne zaczną się rozwarstwiać. Możemy być pewni, że zamrożony barszcz czerwony będzie przydatny do spożycia przez około 6 miesięcy. Dla porównania, zupa przechowywana w lodówce, ulega zepsuciu po zaledwie kilku dniach. Dlatego też dobrze jest zdecydować się na ten krok, jeśli przygotowaliśmy dużo więcej zupy, niż zamierzaliśmy.

Jak zamrozić barszcz czerwony i w czym go przechowywać?

Mrożenie barszczu czerwonego jest patentem, dzięki któremu będziecie mogli cieszyć się smakiem swojej ulubionej zupy przez około w tym roku. Najlepiej będzie ją spożyć przez te kilka miesięcy. Po tym czasie nie będzie zdatna do spożycia. Pamiętaj, że przed przystąpieniem do mrożenia, barszcz czerwony nie powinien być zabielony. Oczywiście, musi być wcześniej przestudzony, ale to chyba każdy dobrze wie.

Barszcz czerwony z 1910 r. – Pyszności; foto: Canva

Barszcz czerwony należy zamrozić w specjalnych plastikowych pojemnikach lub woreczkach. Pamiętaj, że zamrożona ciecz zwiększa swoją objętość, przez co nie należy wlewać zupy pod samą pokrywkę, bo pod wpływem temperatury może po prostu pęknąć. Oczywiście, zupy nie należy mrozić w szklanych pojemnikach lub słoikach – istnieje ryzyko, że słoik pęknie, a ciecz rozleje się po całej zamrażarce.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pierś z kurczaka w boczku z sosem BBQ i cheddarem:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×