PrzepisAbsolutnie najlepszy przepis na mus czekoladowy Ani Starmach. Pokochasz od pierwszej łyżeczki

Absolutnie najlepszy przepis na mus czekoladowy Ani Starmach. Pokochasz od pierwszej łyżeczki

Absolutnie najlepszy przepis na mus czekoladowy Ani Starmach. Pokochasz od pierwszej  łyżeczki
Ewa
20.11.2020 10:19

Mus czekoladowy to fantastyczny deser, który poprawi humor po ciężkim dniu w pracy. Wykonasz go prosto i szybko, a ten z przepisu Ani Starmach jest po prostu najlepszy!

Obraz

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 6 jajek
Obraz

Przygotowanie:

Dark chocolate sauce food photography recipe idea
Dark chocolate sauce food photography recipe idea
  1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę: do garnka wlej szklankę wody, ustaw nad nią miskę i wrzuć do niej połamane kostki czekolady. Powstająca para i wysoka temperatura roztopi czekoladę.
  2. Gdy czekolada zacznie się topić- dodaj do niej masło, zdejmij miskę znad źródła ciepła i wymieszaj.
  3. Odstaw roztopioną czekoladę wymieszaną z masłem, żeby się ostudziła.
  4. Oddziel żółtka od białek.
  5. Żółtka dodaj do czekolady i zamieszaj. Dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj. Jeśli nie lubisz mocno słodkich deserów- dodaj mniej cukru.
  6. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  7. 1/3 ubitej piany wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową. Kolejne porcje ubitego białka dodawaj stopniowo, delikatnie mieszając, żeby masa była jak najbardziej puszysta.
  8. Gotowy mus czekoladowy przełóż do miseczek i schłódź w lodówce przez godzinę
Obraz

Możesz dorzucić do tego owoce!

Do swojego musu czekoladowego zawsze dodaję maliny, świeże lub mrożone. Świetnie przełamują słodycz czekolady.
Zamrożone maliny podgrzewam w garnku i delikatnie rozgniatam widelcem, żeby powstało puree. Wykładam na mus czekoladowy i... nawet nie zauważam, jak błyskawicznie znika :)

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także