7 produktów, które należy dokładnie umyć przed spożyciem. Wiele osób tego nie robi

Niby to oczywiste – przed przygotowaniem obiadu, najpierw czyścimy produkty. Ale jak się okazuje, wiele osób nie przestrzega tej zasady do końca. A to bardzo zła wiadomość, ponieważ chodzi tu o nasze zdrowie.

Dlatego dziś przychodzę z małym przypomnieniem w formie artykułu ?


#1 Ryż
Każdy rodzaj ryżu należy przepłukać 3-4 razy przed gotowaniem. Chodzi tu o pozbycie się skrobi, która wpływa na proces gotowania tego produktu.


W przeciwnym wypadku ryż może zbijać się w jedną grudę, przez co nie wygląda zbyt dobrze i nie smakuje tak jak powinien.
#2 Nabiał
Wiem, to może brzmieć dziwnie, ale to prawda. Nie należy bagatelizować zagrożenia, jakie wiąże się ze spożywaniem produktów bezpośrednio z opakowania – czy to w przypadku m.in. mleka, czy jogurtu.


Pamiętaj, te produkty dotyka cała masa ludzi, zanim trafią do Ciebie. Po otwarciu butelki czy kartonu, ułatwiamy dostęp bakteriom, dlatego warto najpierw umyć opakowania.
#3 Napoje w puszkach


Napoje w puszkach cieszą się ogromną popularnością. Zwłaszcza latem, kiedy pomagają walczyć nam z falą upałów.
Zanim jednak je skosztujesz, pamiętaj o umyciu lub przynajmniej dokładnym przetarciu puszki. Nigdy nie masz pewności w jakich warunkach była transportowana puszka i ile osób ją dotykało. Najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku jest przelanie napoju do szklanki, jeśli jednak nie możesz tego zrobić, wyczyść puszkę.


#4 Kapusta
To kolejny produkt, który wymaga czyszczenia. Chodzi tu zwłaszcza o piasek, jak i zabrudzenia, które możemy znaleźć na warzywie. Porządna kąpiel wodna załatwi sprawę za każdym razem!


#5 Małże i ostrygi
Pamiętaj, że przed spożyciem obiadu składającego się z owoców morza ukrytych w muszlach, należy je dokładnie wyczyścić.
Nie chcesz w końcu spożywać kolacji z dodatkiem piasku i żwiru w postaci „bonusowej przyprawy”.
#6 Jabłka
Wydaje się oczywiste, że zakupione jabłka przed spożyciem, dokładnie myjemy. Co jednak w teorii wydaje się być oczywiste, nie jest już takie w praktyce.
A to bardzo ważne. I zawsze należy o tym pamiętać, aby pozbyć się bakterii.
#7 Sałata
Wszystkie warzywa są smaczne i zdrowe jednocześnie. Dlatego nie powinniśmy ich sobie odmawiać. Na koniec muszę wspomnieć o sałacie, którą również należy dokładnie umyć przed podaniem.
Aby pozbyć się piasku i zabrudzeń z warzywa, rozdrobnij sałatę na mniejsze kawałki i włóż ją do czystej i zimnej wody. Zostaw ją na kilka minut. Następnie przełóż sałatę do durszlaka lub na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Komentarze