Na jakim mięsie gotować rosół? Każdy szef kuchni odpowie ci to samo

Rosół zupa, która w wielu domach pojawia się bardzo często. Choć mamy na niego różne sposoby, szukamy idealnego rozwiązania, by smakiem zachwycił wszystkich podczas niedzielnego obiadu. Jak uzyskać ten niesamowity efekty? Na jakim mięsie gotować rosół? 

Technicznie rzec biorąc rosół to wywar mięsno-warzywny, który odpowiednio przyprawiony będzie treściwy, o głębokim kolorze i równie głębokim smaku – użyj warzyw, mięsa i odpowiednich przypraw. Można tu skorzystać z wielu sprawdzonych wskazówek. Każdy z etapów przygotowania tej potrawy jest ważny, natomiast skupmy się na tym, jakie mięso wybrać.

Na jakim mięsie gotować rosół

Na jakim mięsie gotować rosół – Pyszności; Foto: pixabay.com

Na jakim mięsie gotować rosół?

Okazuje się, że idealne mięso do rosołu może dla każdego z nas oznaczać coś innego. Rosół drobiowy jest bardziej delikatny w smaku, natomiast wołowy ma mocny i wyrazisty smak. Powszechnie uważa się, że najlepszy rosół robi się na kościach. W szczególności tłuszcz zawarty w szpiku kostnym jest rewelacyjnym nośnikiem smaku.

Dobrze jest wybrać mięso do zupy z kością – szponder wołowy lub skrzydła indyka czy kurczaka. Wybierając typowe porcje rosołowe w sklepie – teraz bardzo popularne zwracajmy uwagę, aby mięso nie było zbyt tłuste. Gotując rosół, można też łączyć mięso drobiowe z wołowym lub cielęcym wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.

Na jakim mięsie gotować rosół

Na jakim mięsie gotować rosół -Pyszności; Foto: Canva

Mięso myjemy i wkładamy do zimnej wody, gotujemy na małym ogniu, aby białko ścinało się bardzo powoli. W ten sposób wydobędziemy maksimum smaku. Rosół będzie zatem bardziej aromatyczny i bogaty w smaku. Możemy włożyć je też do gorącej wody, wtedy rosół przygotujemy w ekspresowym tempie.

Jak długo gotować?

Jak długo gotować rosół? Ekspresowy rosół z drobno posiekanymi warzywami i niewielkimi kawałkami mięsa to chwila pracy. Godzina i gotowe. Znajdziecie też osoby, które uważają, że rosół powinien się gotować całą noc. Niektórzy zostawiają go na malutkim ogniu, na pewno wyjdzie bardzo aromatyczny, ale ta technika może być trochę niebezpieczna. Gotowanie powinno trwać przynajmniej 3 – 4 godziny, cały czas na małym płomieniu. Dzięki temu zupa uzyskuje smak, aromat oraz jest klarowna.

Wypróbuj nasze kultowe 6 pomysłów na obiad, dostępnych na naszym kanale YouTube:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×