Na tym mięsie najlepiej gotować ogórkową. Zupa nabierze głębokiego i niepowtarzalnego smaku

Na jakim mięsie gotować zupę ogórkową?

Zupa ogórkowa - Pyszności; foto: Canva

Istnieją przepisy na zupę ogórkową, które zakładają ugotowanie jej na bulionie warzywnym. Mówi się, że to zdrowsza opcja. Szanujemy ten pogląd, ale doskonały aromat zup osiągany m.in. dzięki mięsu, kusi nas jednak zbyt mocno. A na jakim mięsie gotować zupę ogórkową? 

Zupa ogórkowa to klasyk gatunku, a przepisy na nią były już prezentowane przez Magdę Gessler, Ewę Wachowicz czy Roberta Makłowicza. Co ciekawe, każdy z tych kulinarnych celebrytów tworzy te danie w zupełnie inny sposób.

W przypadku Magdy Gessler bulion do ogórkowej był gotowany na żeberkach wieprzowych. Robert Makłowicz preferuje bulion drobiowy, a ogórkową przyrządza na żołądkach. Ewa Wachowicz wyszła za to z inicjatywą fit, a jej przepis na ogórkową nie zawiera ani grama mięsa.

Na jakim mięsie gotować zupę ogórkową? – Pyszności; foto: Canva

Na jakim mięsie gotować zupę ogórkową?

Skoro byli już oni, teraz pora na nas. A więc na pytanie, na jakim mięsie gotować zupę ogórkową, odpowiadamy: nie na jednym, lecz na wielu.

Zupa ogórkowa na trzech rodzajach mięsa

Składniki:

  • 0,5 kg szpondra wołowego z kością
  • 0,3 kg wędzonych żeberek wieprzowych
  • 0,5 kg ćwiartek z kurczaka
  • 0,6 kg ogórków kiszonych z sokiem
  • 3 marchwie
  • ćwiartka selera
  • 2 pietruszki
  • sól, pieprz
  • 5 liści laurowych
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • koperek
  • śmietana 12%

Sposób przygotowania:

Mięso oczyść, umyj i wrzuć do garnka. Zalej 3 litrami wody. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadź wodę do wrzenia, ściągnij szumowiny i gotuj dwie godziny. Dopraw solą i pieprzem.

Po tym czasie dodaj obrane marchewki, pietruszki i selera. Gotuj do miękkości. Następnie wyjmij z bulionu mięso i warzywa. Te drugie pokrój teraz w plasterki i wrzuć z powrotem do garnka.

Na jakim mięsie gotować zupę ogórkową? – Pyszności; foto: Canva

Ogórki kiszone zetrzyj na dużych oczkach tarki, a koperek posiekaj. Dodaj do zupy. Następnie wlej do niej sok pozostały z kiszenia ogórków, do smaku. Lepiej dodawać go po trochu i testować kwaśność. Gotuj kolejne 10 minut.

Na koniec zabiel zupę zahartowaną śmietaną, cały czas mieszając.

A co powiesz na nie jeden czy dwa, lecz dwanaście pomysłów na rozgrzewające zupy idealne na zimowe wieczory? Obejrzyj ten filmik z naszego kanału na YouTube.

 

 

 

 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×