Ani zwykłe masło, ani olej, grzyby warto smażyć na innym tłuszczu. Postaw na pyszną alternatywę

Sezon na grzyby rozpoczęty. Na pewno wielu z was wybrało się już na grzybobranie i uzbierało trochę leśnych pyszności. Wszyscy wiedzą, że jesień smakuje grzybami. Te pyszne dary lasu możemy wykorzystać na wiele sposób. Natomiast, by wydobyć z nich cały smak, warto przyrządzić je na dobrym tłuszczu. Jaki wybrać do smażenia grzybów? Rozwiejemy w tym artykule wszelkie wątpliwości.

Na jakim tłuszczu smażyć grzyby?

Jednym z najczęściej wybieranych rodzajów obróbki termicznej grzybów jest smażenie. Wiele klasycznych przepisów w naszej kuchni mówi o tym, że grzyby powinniśmy smażyć na maśle. Wiemy natomiast, że ten rodzaj tłuszczy nie jest zbyt stabilny termicznie wiec po dłuższym smażeniu, grzyby zaczną się przypalać.

Co w takim razie najlepiej wybrać? Rynek oferuje nam już coraz więcej produktów. Do smażenia grzybów sprawdzi się masło klarowane. W przeciwieństwie do zwykłego masła, klarowane wytrzymuje znacznie wyższe temperatury. Stosując taki tłuszcz będziemy mieć kontrole nad właściwościami i smakiem potrawy.

Grzyby

Smażenie grzybów-Pyszności; Foto: Canva

Wskazówki do smażenia grzybów

Wiadomo, że brudnych grzybów, które dopiero co przynieśliśmy z lasu, nie usmażymy. Więc warto zacząć od oczyszczenia grzybów. Natomiast każdy z nas też wie, że czyszczenie kurek to czynność, która nie należy do najprzyjemniejszych. Jest na to sposób. W pierwszej kolejności musimy oczyścić grzyby z większych zanieczyszczeń za pomocą małego nożyka, a następnie włożyć je do miski z ciepłą wodą i 2 łyżkami soli. Zanieczyszczenia opadną na dno i grzyby będą czyste. Wszystkie grzyby rozłóż na ręczniku papierowym i odsącz z nadmiaru wody. To bardzo ważne, by osuszyć grzyby, jeśli chcemy je potem smażyć.

Tak przygotowane leśne dary soli się na sam koniec smażenia. Ten zabieg sprawi, że nie wypłynie z nich nadmiar wody. Jeśli chcemy wydobyć z nich jeszcze więcej aromatu, warto przyprawić je czosnkiem, cebulą, tymiankiem, rozmarynem czy natką pietruszki.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować genialne grzyby w trzech odsłonach krok po kroku. Świetnie sprawdzą się jako pyszna przystawka!

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×