PoradyNa jakim tłuszczu należy smażyć jajka sadzone? Olej nie jest najlepszym wyborem

Na jakim tłuszczu należy smażyć jajka sadzone? Olej nie jest najlepszym wyborem

Na jakim tłuszczu należy smażyć jajka sadzone - Pyszności; Foto: Canva.com
Na jakim tłuszczu należy smażyć jajka sadzone - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
04.08.2022 08:31, aktualizacja: 04.08.2022 09:25

Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie śniadania bez jajka sadzonego. Wspaniale smakuje z kromką świeżego, ciepłego pieczywa. Poza tym jest wyjątkowo proste w wykonaniu. Jednak nie każdy z nas wie, że tłuszcz na jakim smażymy jajka sadzone, ma ogromne znaczenie. 

Proste, szybkie śniadanie

Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Jajecznica, jajko na miękko, czy jajko sadzone - to najbardziej popularne pomysły na śniadanie. Nic w tym dziwnego, w końcu są one bardzo smaczne. Poza tym, ich przygotowanie zajmuje wyjątkowo mało czasu. Dzięki temu możemy w szybki sposób zrobić pyszne, sycące śniadanie. 

Proces przygotowania jajka sadzonego jest banalnie prosty. Wystarczy, że na rozgrzany tłuszcz wlejemy uprzednio rozbite jajko. Niektórzy wybijają jajko nad patelnią. Jednak warto je uprzednio wybić do miseczki. Dzięki temu będziemy mogli sprawdzić, czy jajko jest nadal świeże. Nikt z nas nie chce jeść zepsutego produktu. 

Na jakim tłuszczu smażyć jajka sadzone?

Jajko sadzone - Pyszności
Jajko sadzone - Pyszności

Okazuje się, że tłuszcz, na jakim smażymy jajko ma również duże znaczenie. To dzięki niemu jajko nie przywiera do patelni i odznacza się przyjemnym aromatem. W związku z tym polecamy wybrać masło, bądź masło klarowane.

Masło klarowane odznacza się wysoką temperaturą dymienia. Dzięki temu podczas smażenia nie przypala się tak, jak zwykłe masło. Poza tym wzbogaci jajko we wspaniały aromat i smak.

Dodatkowo niektórzy do smażenia jajka używają śmietanki 30% lub 36%. Ewa Wachowicz już jakiś czas temu podzieliła się rewelacyjnym przepisem na jajka sadzone na śmietanie. Serwuje je z posiekanym koperkiem i ziemniaczanym puree.

Jakiej patelni użyć do smażenia jajek?

Oprócz tłuszczu ważne jest również aby użyć dobrej jakości patelni. W związku z tym nie polecamy używać starego i porysowanego naczynia. Najlepiej sprawdzi się teflonowa bądź ceramiczna patelnia. Ważne jest również, aby jej powłoka była nieprzywierająca. Dzięki temu w prosty sposób ułatwimy sobie smażenie jajek.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować parówki słoneczka w cieście francuskim z rozpływającym się żółtkiem jaja krok po kroku. Wspaniale sprawdzi się na śniadanie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także