PoradyNa jakim tłuszczu najlepiej smażyć wątróbkę drobiową? Musi spełniać 1 kluczowy warunek

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć wątróbkę drobiową? Musi spełniać 1 kluczowy warunek

Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć wątróbkę drobiową - Pyszności; Foto: Canva.com
Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć wątróbkę drobiową - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
28.07.2022 12:50, aktualizacja: 28.07.2022 13:06

Smażona wątróbka drobiowa to wspaniały pomysł na obiad. Rewelacyjnie współgra z cebulką i dodatkiem gotowanych ziemniaków. Jednak czy wiesz na jakim tłuszczu najlepiej ją smażyć? Jeśli nie to z przyjemnością odpowiemy na to pytanie.

Smażenie wątróbki drobiowej

Olej - Pyszności; Foto: Canva.com
Olej - Pyszności; Foto: Canva.com

Wątróbkę drobiową najlepiej smażyć na tłuszczu, który odznacza się wysokim punktem dymienia. W takim razie odpadają takie produkty jak masło, czy oliwa. Najczęściej stosujemy olej rzepakowy. Równie dobrze sprawdzi się tutaj również masło klarowane. Dzięki temu nasza potrawa będzie wyjątkowo smaczna i aromatyczna.

Do smażenia nie powinniśmy używać tłuszczu charakteryzującego się niską temperaturą dymienia. W przeciwnym razie nasza wątróbka straci na smaku. Poza tym, podczas smażenia szybko zaczną się wyzwalać szkodliwe dla naszego zdrowia substancje rakotwórcze. 

O czym jeszcze warto pamiętać podczas smażenia wątróbki?

Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com
Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com

Pamiętajmy również o tym, aby smażyć wątróbkę na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Przed obróbką termiczną, warto ją osuszyć z nadmiaru wody. Najlepiej sprawdzi się tutaj ręcznik papierowy.

Poza tym, podczas smażenia nie należy często przewracać wątróbki. Wystarczy, że zrobimy to po kilku minutach. Najlepiej, gdy obróbka termiczna wątróbki zachodzi pod przykryciem. W ten sposób nie tylko dobrze usmażymy potrawę, ale również nasza kuchnia nie zostanie opryskana tłuszczem.

Pamiętajmy, aby nie nakłuwać wątróbki widelcem. W przeciwnym razie wyciekną z niej cenne soki. W konsekwencji nasza potrawa będzie sucha i niesmaczna. Oprócz tego, jeśli zależy nam na wyjątkowo delikatnej wątróbce, warto solić ją dopiero po usmażeniu.

Czy należy marynować wątróbkę?

Przed obróbką termiczną wątróbki, polecamy ją marynować. Dzięki temu będzie odznaczała się wyjątkowo delikatnym smakiem oraz idealną konsystencją. Najlepiej sprawdzi się do tego zimne mleko. W takiej sytuacji wątróbkę zalewamy mlekiem. Następnie odstawiamy na całą noc do lodówki.

Drobiowa wątróbka świetnie współgra z cebulką, jabłkami, czy śliwkami. Stanowi idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować idealne na lato ciasto zebra z rabarbarem krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także