PrzepisNa takiego śledzika skusi się nawet teściowa. Smakuje jak marzenie

Na takiego śledzika skusi się nawet teściowa. Smakuje jak marzenie

Na takiego śledzika skusi się nawet teściowa. Smakuje jak marzenie
Joanna Bogiel-Jażdżyk
06.04.2023 09:40

Śledzie to jedna z potraw, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Najczęściej przygotowujemy je w oleju z cebulą lub w śmietanie. Warto spróbować nowej wersji tej popularnej przystawki. Przygotuj śledzie z marynowanymi pieczarkami i papryką. To połączenie zachwyca smakiem.

Zaletą śledzi jest to, że można je zaserwować na wiele sposobów. Są smaczne i bardzo zdrowe. Już 100 g tej ryby może dostarczyć nawet do połowy dziennego zapotrzebowania na białko. Kupując śledzie, pamiętaj o tych zasadach. Inaczej możesz dostać ryby pełne pasożytów. Tak jak w przypadku żurku czy białego barszczu w każdym domu obowiązuje inny patent na ich serwowanie. Dziś proponujemy wam śledzie w oleju z marynowany pieczarkami i papryką. Są proste do przygotowania. Warto podać je na wielkanocny stół.

Śledzie z marynowanymi pieczarkami i papryką - przepis

Składniki:

  • 6 płatów filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy wody
  • 3 duże kawałki marynowanej papryki
  • 25 sztuk marynowanych pieczarek
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania śledzi. Jeśli korzystasz z filetów śledziowych z beczki, należy je wcześniej namoczyć. Jak to zrobić, sprawdź tu: Zalewanie śledzi mlekiem to już przeszłość. Ten sposób na ich namoczenie sprawdzi się o wiele lepiej Jeżeli jednak używasz paczkowanych matiasów, możesz oczywiście pominąć ten etap.
  2. Śledzie pokrój na kawałki, im mniejsze, tym będą smaczniejsze.
  3. Cebule obierz i poszatkuj w piórka. Paprykę odsącz z zalewy i pokrój w cienkie paski, a pieczarki w plasterki. Uwaga, jeśli grzyby są małe, nie wymagają krojenia.
  4. Na dnie dużego słoika ułóż warstwę cebuli. Na niej śledzie i warstwę papryki. I kolejno cebulę, śledzie, pieczarki - do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być cebula.
  5. Do szklanki z olejem dolej marynatę z papryki, tak, by płyn sięgał do 3/4 naczynia. Dodaj ziarenka pieprzu, wymieszaj i tak przygotowaną zalewę wlej do słoika ze śledziami. Słoik zakręć i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, by smaki się połączyły.

Przepis na sałatkę Stokrotka znajdziesz na naszym kanale YouTube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także