Nacinany schab „tulipan” z orzechami – tak podanego schabu jeszcze nie jadłeś

Chociaż mogłoby się wydawać, że o schabie powiedziano już wszystko, to mamy dla Ciebie przepis, który może Cię zaskoczyć. Nacinany schab „tulipan”, faszerowany aromatyczną mieszanką orzechów, cebuli i jabłka to sprawdzony przepis na obiad. Podaj go swojej rodzinie i zaskocz ich nietypowym połączeniem, które z pewnością przypadnie im do gustu.

Wybierz ładny kawałek mięsa. Najlepiej sprawdzi się schab środkowy. Schab „tulipan” możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie pysznej, mięsnej przekąski. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata do mięsa. Nie dość, że musi sprawić, że mięso będzie smakowało obłędnie, to jeszcze dobrze komponować się z nadzieniem naszego schabu. Połączyliśmy na mieszankę z jednym niestandardowym składnikiem.

Przepis na schab krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

W przygotowaniu pomógł nam Ovi Smart marki Philips.

Schab tulipan- składniki

800 g schabu wieprzowego
1,5 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka suszonego czosnku
1,5 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Farsz:
szklanka orzechów włoskich
1 mała cebula
małe jabłko
1 jajko
1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki
1/3 szkl. mleka
1/2 szkl. bułki tartej

Przepis krok po kroku

Schab ponacinaj wzdłuż i w poprzek. Uważaj, żeby nie przeciąć go do końca. Zerknij na filmik z przepisem, żeby zobaczyć, jak to zrobić. Przypraw mięso słodka papryką, cynamonem, czosnkiem, tymianek oraz solą i pieprzem. Wetrzyj przyprawy w mięso, żeby dokładnie otuliły każdy kawałek schabu.

Nacinany schab „tulipan” – Pyszności

Przejdź do przygotowania farszu. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczach tarki. Dodaj posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz orzechy włoskie. Jak je łatwo posiekać? Włóż je do woreczka strunowego i rozbij na drobniejszą masę przy pomocy tłuczka lub przejdź po woreczku wałkiem do ciasta. Do mieszanki dodaj również bułkę tartą, jajko i mleko. Całość dokładnie wymieszaj.

Nacinany schab "tulipan" - Pyszności

Nacinany schab „tulipan” – Pyszności

Przygotowany farsz umieść w nacięciach schabu. Tak przygotowane mięso zawiń w folię aluminiową.

Nacinany schab "tulipan" - Pyszności

Nacinany schab „tulipan” – Pyszności

Tak przygotowany schab wstaw do Ovi Smart marki Philips i piecz przez 1 godzinę w 150 stopniach Celsjusza. Następnie zdejmij folię i dopiecz mięso przez kolejne 1o minut.

Nacinany schab "tulipan" - Pyszności

Nacinany schab „tulipan” – Pyszności

Schab „tulipan” z farszem

Po tym czasie nasz schab jest gotowy. Pokrój go w plasterki i podaj swoim bliskim. Smacznego!

Nacinany schab "tulipan" - Pyszności

Nacinany schab „tulipan” – Pyszności

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×