PrzepisDania główneNacinany schab "tulipan" z orzechami - tak podanego schabu jeszcze nie jadłeś

Nacinany schab "tulipan" z orzechami - tak podanego schabu jeszcze nie jadłeś

Nacinany schab "tulipan" z orzechami - tak podanego schabu jeszcze nie jadłeś
Ewa
19.06.2022 11:52, aktualizacja: 16.10.2023 10:47

Chociaż mogłoby się wydawać, że o schabie powiedziano już wszystko, to mamy dla Ciebie przepis, który może Cię zaskoczyć. Nacinany schab "tulipan", faszerowany aromatyczną mieszanką orzechów, cebuli i jabłka to sprawdzony przepis na obiad. Podaj go swojej rodzinie i zaskocz ich nietypowym połączeniem, które z pewnością przypadnie im do gustu.

Wybierz ładny kawałek mięsa. Najlepiej sprawdzi się schab środkowy. Schab "tulipan" możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie pysznej, mięsnej przekąski. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata do mięsa. Nie dość, że musi sprawić, że mięso będzie smakowało obłędnie, to jeszcze dobrze komponować się z nadzieniem naszego schabu. Połączyliśmy na mieszankę z jednym niestandardowym składnikiem.

Przepis na schab krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube: 

W przygotowaniu pomógł nam Ovi Smart marki Philips.

Schab tulipan- składniki

800 g schabu wieprzowego

1,5 łyżki słodkiej papryki

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka suszonego czosnku

1,5 łyżeczki suszonego tymianku

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka soli

4 łyżki oleju

Farsz:

szklanka orzechów włoskich

1 mała cebula

małe jabłko

1 jajko

1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki

1/3 szkl. mleka

1/2 szkl. bułki tartej

Przepis krok po kroku

Schab ponacinaj wzdłuż i w poprzek. Uważaj, żeby nie przeciąć go do końca. Zerknij na filmik z przepisem, żeby zobaczyć, jak to zrobić. Przypraw mięso słodka papryką, cynamonem, czosnkiem, tymianek oraz solą i pieprzem. Wetrzyj przyprawy w mięso, żeby dokładnie otuliły każdy kawałek schabu.

Obraz

Przejdź do przygotowania farszu. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczach tarki. Dodaj posiekaną cebulę i natkę pietruszki oraz orzechy włoskie. Jak je łatwo posiekać? Włóż je do woreczka strunowego i rozbij na drobniejszą masę przy pomocy tłuczka lub przejdź po woreczku wałkiem do ciasta. Do mieszanki dodaj również bułkę tartą, jajko i mleko. Całość dokładnie wymieszaj.

Obraz

Przygotowany farsz umieść w nacięciach schabu. Tak przygotowane mięso zawiń w folię aluminiową.

Obraz

Tak przygotowany schab wstaw do Ovi Smart marki Philips i piecz przez 1 godzinę w 150 stopniach Celsjusza. Następnie zdejmij folię i dopiecz mięso przez kolejne 1o minut.

Obraz

Schab "tulipan" z farszem

Po tym czasie nasz schab jest gotowy. Pokrój go w plasterki i podaj swoim bliskim. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także