Makłowicz zdradza, jakie są najbardziej niedoceniane polskie dania. Niemal ich nie znamy, a są po prostu boskie

Makłowicz zdradza, jakie są najbardziej niedoceniane polskie dania - Pyszności; Foto: instagram.com/robertmaklowicz_official ; Canva.com

Robert Makłowicz to znany krytyk kulinarny, który zna się na polskiej gastronomii jak mało kto. Niedawno udzielił on wywiadu dziennikarce portalu turystyka.wp.pl. W rozmowie zdradził, jakie są najbardziej niedoceniane polskie dania. O jakich potrawach mówił? Poniżej odpowiadamy na to pytanie.

Najbardziej niedoceniane polskie dania

niedoceniane polskie dania

Pierogi – Pyszności

Podczas obiadu na naszych stołach często goszczą pierogi, schabowy, czy rosół. Nic w tym dziwnego, w końcu przepisy na te dania zna prawie każdy z nas. Poza tym są one wyjątkowo smaczne i łatwe w wykonaniu.

Jednak okazuje się, że jest wiele polskich dań, o których niektórzy nawet nie słyszeli. W konsekwencji wielu z nas nawet nie zna ich smaku. Robert Makłowicz w wywiadzie z dziennikarką portalu turystyka.wp.pl, zdradził, jakie są to potrawy.

Pierogi z kaszą, twarogiem i miętą, krem z pokrzyw, sałatka z czosnku niedźwiedziego albo z mlecza. To lokalne przednówkowe rzeczy. Znaczną część Polski pokrywają lasy, więc możemy chwalić się dziczyzną, ale też grzybami – mało krajów ma ich taką różnorodność. – zaznaczył Robert Makłowicz w rozmowie z dziennikarką portalu turystyka.wp.pl

Dlaczego tak się dzieje?

Krem z pokrzyw – Pyszności; Foto: Canva.com

Dlaczego niektóre polskie dania są niedoceniane? Robert Makłowicz dokładnie wytłumaczył, dlaczego potrawy takie jak krem z pokrzyw nie są obecnie powszechnie znane. Okazuje się, że dużą rolę odgrywa tutaj historia naszej kultury.

Jeśli odrzucimy barszcz, pierogi, rosół i schabowego, które występują w całej Polsce, ale także w innych krajach zostanie nam kuchnia regionalna – kaszubska, podhalańska, wielkopolska. Odkrywanie lokalnych smaków to ożywczy prąd, który obserwujemy dopiero od niedawna. Większość z nas jest ze wsi, choć połowa Polaków mieszka w miastach, to mamy wiejskie korzenie. Niestety nasza kultura została zdominowana przez szlachecką, także w kuchni. Ludzie wstydzili się biednych dań. Tymczasem kuchnia południowo włoska, która należy do najatrakcyjniejszych na świecie, to kuchnia biednych ludzi. Spaghetti aglio olio e peperoncino, pizza – to dania ubogich, które urosły do rangi symboli. – zdradza Robert Makłowicz w rozmowie z dziennikarką portalu turystuka.wp.pl

 

Zobacz jak przygotować mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×