Najczęstszy błąd podczas smażenia mielonych. Przez niego rozpadają się na patelni

Najczęstszy błąd podczas smażenia mielonych - Pyszności; foto: Canva

Co zrobić, kiedy mielone rozpadają się już na patelni? A jednocześnie nie usmażyć ich tak, by były twarde i suche? Wystarczy przeczytać ten artykuł i zapamiętać najważniejsze zasady dotyczące mielonych. Dowiesz się tu również, jaki jest najczęstszy błąd podczas smażenia mielonych.

Kotlety mielone to nasz chleb powszedni. Razem ze schabowymi od lat biją się o miano najpopularniejszego obiadu na polskich stołach. Istnieją różne receptury i sposoby ich przyrządzania. Z cebulką smażoną, surową, a może zupełnie bez? Z marchewką i bez niej – to wszystko ma znaczenie drugorzędne. Najważniejsze w mielonych jest to, by były jednocześnie puszyste i nierozpadające się.

Żeby osiągnąć taki efekt, warto przypomnieć sobie najważniejsze zasady dotyczące ich smażenia. Okazuje się, że dość wiele czynników może sprawić, że kotlety będą tak kruche, że nie da się ich ściągnąć z patelni, lub totalnie rozpadną się na talerzu. Czy to zepsuje całą radość z ich jedzenia? Owszem. Jeśli kiedyś ci się to zdarzyło,  wiemy dlaczego.

Jaki jest najczęstszy błąd podczas smażenia mielonych?

Najczęstszy błąd podczas smażenia mielonych – Pyszności; foto: Canva

Kuchnia czasem kojarzy się z pośpiechem. Pora obiadowa nastała, a my nie mamy jeszcze gotowego posiłku. W takich sytuacjach może się zdarzyć, że wrzucimy uformowane kotlety mielone na nierozgrzany tłuszcz.

To najczęstszy błąd podczas smażenia mielonych. Sprawi, że nie tylko podwajamy prawdopodobieństwo rozpadnięcia się kotletów, ale również – jeśli już uda nam się zdjąć je z patelni – będą potwornie ,,opite” tłuszczem.

Mielone zawsze należy umieścić już na rozgrzanym oleju. To sprawi, że kotlety zetną się, zanim zdążą pochłonąć nadmiar tłuszczu. Temperatury oleju powinniśmy pilnować podczas całego procesu smażenia mielonych. Nie wrzucaj również zbyt wielu kotletów naraz. To może skutkować utratą temperatury tłuszczu.

Złote zasady smażenia mielonych

Skoro o najważniejszej regule – temperaturze oleju – już wspomnieliśmy, poznaj też inne przyczyny rozpadających się albo niesmacznych mielonych.

#1 Odpowiednie mięso

Wybierając mięso mielone do kotletów, powinniśmy trzymać się zasady: 70% mięsa chudego, 30% tłustego. Zbyt tłusta masa spowoduje obkurczenie kotletów i twardą konsystencję.

Najczęstszy błąd podczas smażenia mielonych – Pyszności; foto: Canva

#2 Nie zapomnij o środku spajającym

Nie musi być to jajko. Doskonale sprawdzi się tu na przykład kasza manna. Bez środka spajającego kotlety rozpadną się, a oczekiwanie na obiad jeszcze bardziej się wydłuży.

#3 Bułeczka

Kupne mięso mielone bywa wodniste. W takim momencie tym bardziej nie możesz pominąć w recepturze nie tylko środka spajającego, ale również namoczonego pieczywa. Dzięki niemu kotlety wyjdą pulchne, a konsystencja – trwała.

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×