NewsyNajdroższe desery na świecie – ceny. Ile kosztują, z czego są i gdzie można je zjeść?

Najdroższe desery na świecie – ceny. Ile kosztują, z czego są i gdzie można je zjeść?

Najdroższe desery na świecie – ceny. Ile kosztują, z czego są i gdzie można je zjeść?
Ewa
21.02.2022 13:28, aktualizacja: 01.04.2022 09:07

Jaki deser na świecie jest najdroższy? Z czego jest wykonany? Gdzie go można zjeść? Oto lista luksusowych deserów dla najbogatszych ludzi na świecie. Te ceny naprawdę zwalają z nóg.

#1 Krispy Kreme’s Luxe Donut – najdroższe desery

Cena: 1682 dolary
Gdzie: Wielka Brytania

Jeśli masz dość zwykłych pączków i donutów (w co aż ciężko uwierzyć) zafunduj sobie odrobinę luksusu. Galaretka szampańska z Don Perignon 2002, kwiaty z białej czekolady posypane złotem, jadalne diamenty i płatki z 24 karatowego złota (złota nigdy za dużo). Część dochodu idzie na cele charytatywne- chociaż tyle dobrego.

Obraz

#2 Najdroższy deser lodowy

Cena: 1000 dolarów
Gdzie: Nowy Jork

50 osób rocznie nie wie, co zrobić z 1000 dolarów, które zalegają im w kieszeni i wybiera ten deser. Zamówić trzeba go z dwudniowym wyprzedzeniem. Lody Tahitian Vanilla pokryte liśćmi 23-karatowego złota, skropione czekoladą Amedei Porcelana (naprawdę droga) i polane kawałkami wenezuelskiej czekolady Chuao (również bardzo, bardzo drogiej), pokrytymi złotem migdałami, kandyzowane owoce przywiezione z Paryża oraz „słodki kawior Grand Passion z dodatkiem marakui, pomarańczy i Armagnac”.
Zgubiłam się w połowie, poproszę jednak gałkę lodów śmietankowych.

Obraz

#3 Truskawki Arnaud

Cena: 1,4 mln dolarów
Gdzie: Nowy Orlean

Ta miska truskawek jest również jednym z najdroższych owoców na świecie i ma 4,7-karatowy różowy diamentowy pierścionek w środku. Ot, takie zaręczyny z przytupem. Chociaż cenę dyktuje tu głównie pierścionek, to w karcie widnieje jako deser. I nie znajdziesz go u jubilera, a w restauracji. Kto bogatemu zabroni- jak mówi klasyk.

Obraz

#4 Nietypowy deser za tysiące

Cena: 14 500 dolarów
Gdzie: Sri Lanka

Najwyraźniej dekorowanie klejnotów diamentami jest punktem obowiązkowym. Złota, włoska cassata, kompot z granatu i mango doprawiony szampanem Dom Perignon, rzeźba rybaka z czekolady i 80 karatowy akwamaryn.

Obraz

#5 Dekadenckie babeczki

Cena: 750 dolarów
Gdzie: Las Vegas

Babeczka Decadence D'Or jest zrobiona z „Czekolady Palmira Single Estate pochodzącej z rzadkiej i delikatnych ziaren Porcelana Criollo z plantacji Valrhona w Wenezueli", jak głosi opis. Podaje się ją wraz z jadalnymi płatkami złota, tahitańskim złotym kawiorem waniliowym i stuletnim koniakiem.
Fajnie, fajnie, ale chyba poproszę zwykłe babeczki.

Obraz

#6 Jelly Beans dla bogaczy

Cena: 500 dolarów
Gdzie: Nowy Jork

Skąd cena? Z kryształowego słoika i 24 karatowe listki złota. Czy warto? Chyba zostawię to pytanie bez odpowiedzi.

Obraz

#7 Czekoladowa trufla

Cena: 250 dolarów za sztukę
Gdzie: USA

Tym razem szansa, że skończy się na jednej porcji jest zdecydowanie większa. Trufla z gorzkiej czekolady z ukrytą w środku francuską, czarną truflą, ganache z 70% kakao Valrhona zmieszanego z olejem truflowym. Zdecydowanie deser dla koneserów.

Obraz

#8 Deser z lodów czekoladowych

Cena: 25 000 dolarów
Gdzie: Nowy Jork

Podawany jest w kryształowym kielichu Baccarat Harcourt z 18-karatowym złotem i białą diamentową bransoletą przymocowaną do nóżki.. Puchar jest dodatkowo pokryty jest 23 karatowym złotem jadalnym. Przepis obejmuje mrożoną mieszankę czekolady Serendipity, która zawiera 14 najrzadszych i najdroższych ziaren kakaowca z Afryki i Ameryki Południowej, mleko, kostki lodu, bitą śmietanę i wióry z najdroższych trufli świata, La Madeline au Trufla (5000 dolarów za kilogram). Ten bogaty deser z pięcioma gramami 24-karatowego jadalnego złota podawany jest z inkrustowaną klejnotami łyżeczką o wartości 14 000 dolarów.
Bransoletkę i łyżeczkę możesz zabrać sobie do domu.

Obraz

#9 Pudding czekoladowy Faberge

Cena: 34 500 dolarów
Gdzie: Anglia

Oto najdroższy deser na świecie. Składa się z czterech najlepszych belgijskich czekoladek, które zostały doprawione połączeniem pomarańczy, whisky i brzoskwini. Do tego trochę kawioru szampańskiego, złota i dwukaratowego diamentu. Czyni go to najdroższym czekoladowym budyniem na świecie.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także