Cena tego dżemu zwala z nóg! Nazywają go słodkim kawiorem i pilnie strzegą receptury

Czasami ceny produktów spożywczych potrafią przyprawiać o ból głowy. Okazuje się, że zawrotne ceny potrafi osiągnąć również… dżem!

leclos47

Specjalna metoda przygotowania

lamadeleine.visites

Chociaż niewątpliwie każdy z nas ma swój patent na sprawdzone przetwory, to sposób przygotowania znanego dżemu porzeczkowego Maison Dutriez jest dość… specyficzny.

Drobne owoce dokładnie się dryluje. Już samo pozbawianie owoców pestek wydaje się być pracochłonnym zajęciem, ale to jeszcze nie koniec! Każde nasionko wyciąga się ręcznie przy pomocy gęsiego pióra. Włączenie do tego maszyn jest tutaj niemożliwe, bo zamieniłby porzeczki w papkę. Precyzja pracowników jest tutaj nie do zastąpienia.

Dżem z historią

lamadeleine.visites

Taka metoda wytwarzania rzemieślniczek dżemu przetrwała setki lat. Mówi się, że swoimi korzeniami sięga aż do XIV wieku! Jednym ze zwolenników był Alfred Hitchcock. Wybitny reżyser znany był z tego, że był również wybitnie wybredny. Niechętnie sięgał po coś innego niż stek i lody, a wyjątek robił właśnie dla dżemu Maison Dutriez. Zatrzymywał się tylko w hotelach, w których na śniadanie serwowane dżem właśnie tej marki. Czy ograniczał się do łyżeczki na tosta?
Skąd! Pół słoika na raz nie było dla niego żadnym problemem.

Kawior z porzeczek

loic_al

Za wyjątkową, ręczną metodą wytwarzania idzie również dość wysoka cena. Za słoiczek (85g) tego przysmaku zapłacimy nawet 20 euro.
Kilogram dżemu za 1000 zł? Brzmi jak niezła ekstrawagancja!
Dla porównania, za 100% dżem z czarnej porzeczki, polskiego producenta zapłacimy ok. 40 zł.

Jeśli jednak chcesz odtworzyć wykwintny deser w swoim domu- może być ciężko, bo receptura Maison Dutriez jest ściśle strzeżona.


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×