Najgorsza możliwa metoda kiszenia ogórków. Może nam poważnie zaszkodzić

Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva

Ogórki kiszone to smaczne i zdrowe przetwory. Dodajemy je do dań obiadowych, sałatek czy jemy jako zwykłą przekąskę. Niestety nie każdy z nas wie jak je prawidłowo przygotować. Popularna instagramerka Sylwia Panek przestrzega przed trendem kiszenia ogórków w plastikowej butelce.

Najgorsza metoda kiszenia ogórków

 najgorsza metoda kiszenia ogórków.

Ogórki – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Sylwia Panek prowadzi konto na Instagramie pod nazwą Mama – Chemik. Dzieli się na nim swoją wiedzą dotyczącą m.in. ekologicznych sposobów sprzątania domu, czy składów produktów. Niedawno opublikowała post na temat szkodliwej metody kiszenia ogórków.

Okazuje się, że niektórzy kiszą ogórki w plastikowych butelkach po napojach. W ten sposób nie muszą wydawać pieniędzy na szklane słoje. Niestety odbija się to negatywnie na ich zdrowiu. Sylwia Panek podkreśla, że substancje znajdujące się w plastikowych butelkach przechodzą do przechowywanych w nich płynów.

„Ilość migrujących substancji zależna jest od wielu czynników, m.in.: czasu kontaktu, temperatury, działania promieni słonecznych czy składu napoju. Mniej składników migruje jeśli w butelce przechowywana jest woda, więcej gdy będzie to kwaśny sok pomarańczowy lub gazowany napój.” – napisała instagramerka

Jakie składniki przenikają z plastikowej butelki do ogórków?

 najgorsza metoda kiszenia ogórków.

Plastikowa butelka – Pyszności; Foto: Canva.com

Instagramerka podała również przykład składników, które migrują z butelki do płynu. Okazuje się, że należą do nich takie substancje jak antymon, ftalany i inne związki endokrynnie czynne. Następnie kobieta podkreśliła również, że w dużych ilościach stanowią one dla nas zagrożenie zdrowotne.

„Czy ilość migrujących substancji są dla nas zagrożeniem? Moim zdaniem tak, bo nawet jeśli nie będziemy zjadać tych ogórków w takich ilościach, które dostarczyłyby dużych ilości tych substancji, to pamiętajmy, że ogórki z butelek PET to nie jedyne ich źródło. Na substancje narażeni jesteśmy każdego dnia z wielu różnych źródeł. Warto znać te źródła i świadomie je ograniczać, tak, aby nie wpływały negatywnie na nasze zdrowie.” – zaznaczyła Sylwia Panek

W związku z tym najlepiej do kiszenia ogórków użyć szklanych słoików. Sylwia Panek podkreśliła, aby również przy produkcji nalewek i domowych win nie używać plastikowych butelek. Takich opakowań nie powinniśmy używać wielokrotnie.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować domowe ogórki kiszone krok po kroku.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×