Szparagi – najczęstsze błędy podczas przechowywania i przyrządzania

Szparagi są zdrowe i pyszne, ale tylko wtedy, gdy są świeże i właściwie przygotowane. Bardzo często popełniamy wiele błędów w ich przygotowaniu. Czego unikać by wyszły idealne?

Jeśli chcemy, by nasze danie wyszło pyszne, to potrzebny jest dobrej jakości produkt. W przypadku szparagów warto zwrócić uwagę na ich kolor i świeżość. Dodatkowo warto zaś kilka kulinarnych zasad, by uniknąć nieprzyjemnego zapachu. Pierwszym krokiem nie jest jednak gotowanie, tylko wybór produktu. Kupuj tylko te dostępne w sezonie, od maja do czerwca. Główki szparagów powinny być mocno domknięte. Warto zwrócić uwagę na ich kolor, jasnozielony jest oznaką tego, że warzywo jest świeże. Końce nie mogą być suche ani brązowe.

zielone szparagi

Nie przechowuj szparagów bez wody

Po wybraniu szparagów należy odpowiednio je przechowywać. Potraktuj szparagi podobnie jak żywe kwiaty. Umieść je w wodzie i przetrzymuje w pionowej pozycji. Szparagi najlepiej przechowywać w lodówce. Idealnym miejscem jest dolna półka w drzwiach lodówki. Jeśli nie macie miejsca w lodówkowych drzwiach, to po prostu postawcie je na dolnej półce.

Szparagi – jak obierać?

Nie wszystkie z nich wymagają obierania, wszystko zależy od rodzaju. Białe szparagi lekko skrobiemy obieraczka, zielone nie wymagają takiego zabiegu. Natomiast w obu przypadkach koniecznie odłam twarde końcówki szparagów– wystarczy, że trzymając szparaga w dłoni, spróbujesz złamać go drugą. Twarda część sama odłamie się w odpowiednim miejscu. Wtedy mamy gwarancje, że szparagi nie będą twarde po ugotowaniu.

Nie rozgotuj szparagów

Szparagi najlepiej smakują wprost z wody, w której spędziły tylko chwilę. Gotuj je 8 – 15 minut. Zazwyczaj jednak wystarczy 5-10 minut. Tylko wyjątkowo grube szparagi gotują się dłużej. Zdecydowanie lepszym wyborem są te dużo cieńsze, ponieważ smakują najlepiej i nie potrzebują tak długiego czasu gotowania.

Jak piec szparagi?

Pieczenie szparagów to naprawdę szybka forma na ich przygotowanie. Warzywa odpowiednio umyj, odłam końce i umieść na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem, polej je oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C, nie mniej ani więcej, jeśli nie chcesz jeść spalonych warzyw.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×