Najgorszy dodatek do rosołu. Niestety, nadal szalenie popularny w naszej kuchni

Najgorsze, co możesz dodać do rosołu - Pyszności; Foto: Canva.com

Czy wiesz, jaki jest najgorszy dodatek do rosołu? Okazuje się, że jest on wyjątkowo szkodliwy dla naszego zdrowia. Większość polaków korzysta z niego na co dzień, podczas przyrządzania różnych potraw. Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź czego unikać, a przynajmniej znacznie ograniczyć w diecie. 

Najgorszy dodatek do rosołu

Najgorszy dodatek do rosołu

Najgorszy dodatek do rosołu – Pyszności; Foto: canva.com

Rosół to tradycyjna polska zupa, która powstaje z warzyw i kurczaka. Często spożywamy ją na obiad. Danie to wyróżnia się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Jest bogatym źródłem witamin oraz minerałów. W związku z tym rewelacyjnie wspomaga nasz układ odpornościowy.

Niestety często dodajemy do rosołu jeden, wyjątkowo toksyczny składnik. Jest nim „jarzynka”. Ta słona przyprawa często sprzedawana i reklamowana jako wręcz stworzona do rosołu. Odznacza się ona dużą zawartością glutaminianu sodu. Składnik ten odpowiedzialny jest za wzmocnienie smaku i zapachu potrawy. Jak jego obecność wpływa na nasze zdrowie?

Glutaminian sodu

Najgorszy dodatek do rosołu

Najgorszy dodatek do rosołu – Pyszności; Foto: canva.com

Glutaminian sodu to inaczej sól sodowa kwasu glutaminowego. Często znajduje się w przetworzonej żywności. Znajdziemy go w zupkach instant, chipsach, czy kotletach sojowych. Składnik ten oznaczany jest symbolem E621. W związku z tym warto czytać etykiety produktów, przed ich zakupem.

Dodatkowo glutaminian może być również obecny w kosmetykach, takich jak szampon, czy mydło. Oprócz tego składnik ten występuje naturalnie w np. pomidorach

Szkodliwość gotowych mieszanek

Spożywanie dużej ilości glutaminianu sodu negatywnie wpływa na nasze zdrowie. W konsekwencji składnik ten może wywołać bóle brzucha bądź głowy. Nierzadko zdarza się, że po spożyciu tej substancji, na naszej skórze pojawia się pokrzywka.

Jeśli jemy żywność zawierającą spore dawki glutaminianu sodu, narażamy się na uszkodzenia mózgu. Podejrzewa się, że składnik ten może prowadzić również do rozwoju choroby Alzheimera.

Nadmiar glutaminianu sodu negatywnie wpływa na nasze zdrowie. W związku z tym warto sprawdzać skład produktów. Dodatkowo polecamy zamiast „jarzynki”, użyć do rosołu naturalnych przypraw. Dzięki temu nasze danie będzie wyjątkowo zdrowe i smaczne.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę krem z marchewką i imbirem krok po kroku:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×