NewsyNajgorszy majonez na Wielkanoc! Lepiej go nie kupować

Najgorszy majonez na Wielkanoc! Lepiej go nie kupować

Najgorszy majonez na Wielkanoc! Lepiej go nie kupować
Ewa
19.03.2021 10:11

Nie da się ukryć, że Polacy kochają majonez. Jeszcze chętniej sięgają po niego w czasie Wielkanocy. Nic dziwnego, przecież idealnie pasuje do jajek.

Umiar jest bardzo ważny!

Pasuje do wielu sałatek, jajek, kanapek, zrobisz na jego bazie sos, niektórzy dodają go naprawdę do wszystkiego. Chyba nie trzeba przypominać, że umiar jest raczej wskazany ;)

Jego pochodzenie nie jest dokładnie poznane

Jest wiele teorii, skąd wziął się majonez, kto i jak go wymyślił, ale żadna z nich tak naprawdę nie została potwierdzona.
Najbardziej popularna historia dotycząca pochodzenia majonezu jest związana z bitwą o port Mahon na Minorce w 1756 roku. Kucharz, który gotował dla księcia Richelieu, chciał uczcić zwycięstwo i przygotować zwycięski sos. Zabrakło jednak śmietany, więc sięgnął po jajka i oliwę i stworzył „mahonnaise” ( nazwa miała pochodzić od miejsca powstania).
W Polsce pierwszym wytwarzanym na szeroką skalę majonezem był Majonez Kielecki produkowany od 1959 roku w Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”.

Koniecznie czytaj etykiety!

Na sklepowych półkach możesz znaleźć naprawdę dużo różnych majonezów. Zdecydowanie jest w czym wybierać! Jednak zanim sięgniesz po majonez, koniecznie zerknij na jego skład.

Niestety, część z nich w swoim składzie ma sól wapniowo-disodowa EDTA (E385). Silnie wiąże ona substancje mineralne, co może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii. Dzieci poniżej 2 roku życia nie powinny jej spożywać nawet w małej ilości!
Odłóż też na półkę majonez, który w swoim składzie ma skrobię modyfikowaną (E 1404-1452). Jej dodanie ma maskować małą ilość jajek w majonezie, które przecież powinny stanowić jego bazę.
E202 i E211, czyli sorbinian potasu i benzoesan sodu to też coś, czego powinniśmy unikać. Chociaż te substancje są szkodliwe jedynie w przypadku większego spożycia, to dodawane są do wielu gotowych produktów. W rezultacie zjadamy ich więcej niż myślimy, więc lepiej ograniczyć ten składnik w naszej diecie.

Obraz

Majonez możesz przygotować również w domu!

Obraz

Jeśli masz odrobinę czasu i chęci- możesz przygotować pyszny majonez w swojej kuchni.

Do wysokiego naczynia wbij jajko (sparz wcześniej skorupkę wrzątkiem), dodaj sól, pieprz, łyżeczkę musztardy i łyżkę octu winnego (albo soku z cytryny).
Włącz mikser i stopniowo, cienki strumieniem dodaj 350ml oleju, cały czas ubijając.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także