PoradyNajgorszy rodzaj mięsa, jaki jemy na obiad. A wystarczy tak niewiele, by dokonywać zdrowszych wyborów

Najgorszy rodzaj mięsa, jaki jemy na obiad. A wystarczy tak niewiele, by dokonywać zdrowszych wyborów

Najgorszy rodzaj mięsa, jaki jemy na obiad. A wystarczy tak niewiele, by dokonywać zdrowszych wyborów
Paulina
23.08.2022 15:07

Mięso to w Polsce baza większości dań. Jemy je na śniadanie, obiad i kolacje. Niektórzy nawet nie mogą wyobrazić sobie obiadu bez kawałka soczystego mięsa. Jaki jest najgorszy rodzaj mięsa? Czego powinniśmy unikać w sklepach? Podpowiadamy.

Obraz

Najgorszy rodzaj mięsa na obiad

Mięso garmażeryjne, czyli tak zwane ,,wygodne mięso''. Popularne mięso mielone z dopiskiem garmażeryjne, tego nie kupujmy na obiad. Jest to jeden z najgorszych rodzaju mięsa po jaki możemy sięgnąć. W swoim składzie ma oprócz mięsa, surowce tłuszczowe i skrobiowe oraz różnego rodzaju przyprawy. Robi się ono w kilka chwil. Stąd określa się je mianem wygodnego.

Czy taki rodzaj mięsa jest bezpieczny?

Wszystko, co dostajemy w sprzedaży, powinno być bezpieczne. Musi spełniać wszystkie normy, które są narzucone przez odgórne instytucje. Pomimo tego w ostatnich latach mocno kontroluje się jakość mięsa. W tego rodzaju produktach znaleziono, niedeklarowaną ilość MOM, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie. Podstawą bezpieczeństwa jest to, że na etykiecie znajdują się prawdziwe informacje. Tak, byśmy mogli podjąć świadomy wybór.

Jeśli na opakowaniu widzisz takie produkty jak: kazeinian mleka, mleko w proszku, żelatyna, jajka, gluten, mąka, skrobia, bułka tarta, substancje chemiczne (NaCl, KCl), azotany, azotyny czy glutaminian sodu to wszystko to substancje, które będą wpływać na walory smakowe potrawy i okres przydatności. Nie niesie to za sobą, żadnych pozytywnych wartości odżywczych dla naszego zdrowia.

Obraz

Ogranicz mięso czerwone

Wołowina i wieprzowina to kolejny rodzaj mięsa, który na naszych stołach powinien gościć jak najrzadziej. Wiemy, że już ponad 500 g na tydzień wpływa negatywnie na stan naszego zdrowia. Zwiększone spożycie przetworzonego i czerwonego mięsa jest mocno powiązane z wystąpieniem cukrzycy typ. II, nowotworami i chorobami układu krążenia.

Przecięta na pół pierś kurczaka - Pyszności
Przecięta na pół pierś kurczaka - Pyszności

Jakie mięso wybrać na obiad?

Zdecydowanie warto postawić na mięso drobiowe. Jest o wiele chudsze, od mięsa wołowego czy wieprzowego. Dzięki temu z dostarczymy zdecydowanie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu.

Jeśli chcesz zacząć coś zmienić, zafunduj sobie na obiad pierś z kurczaka. Mamy na nią, aż 8 różnych sposobów:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także