PoradyNajgorszy możliwy rodzaj sera, lepiej go nie kupować. Na pewno nie podawaj go dzieciom

Najgorszy możliwy rodzaj sera, lepiej go nie kupować. Na pewno nie podawaj go dzieciom

Najgorszy możliwy rodzaj sera, lepiej go nie kupować. Na pewno nie podawaj go dzieciom
Agnieszka
15.07.2022 20:09

Wśród nas jest wielu miłośników sera. Produkt ten świetnie sprawdza się jako składnik kanapki, czy dań obiadowych. Bardzo często stosujemy go do potraw kuchni włoskiej. Czy w takim razie każdy jego rodzaj jest dla nas zdrowy? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Ograniczenie ilości spożywanego sera

Ser - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Ser - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez sera. Nic dziwnego, produkt ten wspaniale pasuje nie tylko do pizzy, czy spaghetti, ale również sałatek i pieczywa. Niestety często zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Spożywanie ich w dużych ilościach negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Podnosi się stężenie "złego cholesterolu" LDL w organizmie. W konsekwencji zwiększa się ryzyko rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, czy udaru mózgu.

Poza tym w niektórych serach znajdziemy również inne składniki, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. W związku z tym warto wiedzieć, na które sery należy uważać. Najlepiej ograniczyć ich spożycie. Poniżej podajemy pełną listę.

Na jakie sery należy uważać?

Ser - Pyszności; Foto: Canva.com
Ser - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Ser topiony

Okazuje się, że do wyprodukowania sera topionego wykorzystywane jest wiele konserwantów, emulgatorów i utwardzaczy. Należy on do wysoko przetworzonych produktów, które odznaczają się dużą zawartością tłuszczu.

  • Mascarpone

Mascarpone często używamy do deserów. Niestety jest to bardzo kaloryczny produkt. Zawartość tłuszczu w tym serze często przekracza 60%. W większości są to nasycone kwasy tłuszczowe. W związku z tym warto ograniczyć jego spożycie. Zamiast mascarpone polecamy wykorzystać gęsty jogurt grecki bądź ricottę.

  • Cheddar

Cheddar to znany, tradycyjny ser angielski. Oprócz dużej zawartości tłuszczu, wyróżnia się również pokaźną ilością soli. W związku z tym nie zaleca się spożywać tego produktu w dużej ilości.

  • Limburger

To wyjątkowo aromatyczny, półmiękki ser. Powstaje on z mleka krowiego. Niestety niekiedy jego spożycie może wywołać biegunkę bądź wymioty. Jest to związane z produkcją sera, podczas której czasami powstaje zbyt duża ilość takich bakterii jak Brevibacterium epidermidis.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować deser żółty ser krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także