Porady11 kuchennych trików, które naprawdę działają. Przydają się na co dzień

11 kuchennych trików, które naprawdę działają. Przydają się na co dzień

11 kuchennych trików, które naprawdę działają. Przydają się na co dzień
Ewa
21.04.2021 12:11, aktualizacja: 18.09.2023 13:01

W internecie można znaleźć wiele różnych tipów i wskazówek, które mają ułatwić życie. Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka propozycji, z których sami korzystamy na co dzień w pracy i w domu.

#1 Zamroź masło, czosnek i imbir przed starciem

Jeśli przepis wymaga od Ciebie starcia tych składników- wrzuć je na 20 minut do zamrażarki. To znacznie ułatwi cały proces!

Obraz

#2 Zamroź również cebulę

Krojenie cebuli ma właściwości łzogenne ;) Jeśli wrzucisz ją przed pracą na 15 minut do mrozu, to obędzie się bez łez.

Obraz

#3 Zamrażaj zioła w foremkach na lód, żeby mieć je zawsze pod ręką

Kolejna świetna sztuczka do zamrażania: jeśli masz świeże zioła, które się zepsują, posiekaj je i zamroź w tacach na kostki lodu z oliwą z oliwek.

Obraz

#4 Większą ilość jajek przygotuj w piekarniku

Dużo jajek do ugotowania? Wrzuć je do piekarnika rozgrzanego na 160 stopniu i trzymaj tam 30 minut.

Obraz

#5 Ułatw sobie krojenie dyni dzięki mikrofalówce

Dynia makaronowa potrafi zabrać nam trochę siły podczas krojenia. Zrób nożem kilka szczelin w jej powierzchni (w przeciwnym razie może wybuchnąć) i włóż do mikrofalówki na ok. 5 minut. Krojenie jej stanie się o wiele łatwiejsze.

Obraz

#6 Zaprzyjaźnij się z sosem sojowym

Sos sojowy jest bogaty w umami, co oznacza, że można go dodać do prawie wszystkiego - w marynatach, do pieczonych warzyw, do zup i gulaszu, a nawet zmieszany z masłem i dodany do popcornu.

Obraz

#7 Do chłodzenia wina najlepiej sprawdzą się mrożone winogrona

Zamiast rozwadniać wino kostkami lodu- wrzuć zamrożone wcześniej winogrona. I wygląda ładnie, i działa lepiej.

Obraz

#8 Przed pieczeniem rozgrzej blaszkę

Mam tu na myśli pieczenie warzyw lub mięsa, nie ciast ;) Trzymaj blachę do pieczenia w piekarniku, gdy ten się nagrzewa. Pieczenie takich produktów, jak brokuły, filety z łososia, bataty lub kurczak na podgrzanej powierzchni nie tylko przyspiesza czas gotowania, ale także sprawia, że potrawy są bardziej kruche i smaczne.

Obraz

#9 Odrobina kawy wzbogaci smak Twojego brownie

Czekolada i kawa to połączenie idealne. Wystarczy dodać do masy przynajmniej łyżkę espresso lub mocnej kawy, żeby jeszcze bardziej wyciągnąć smak brownie.

Obraz

#10 Wykorzystaj wodę po gotowaniu makaronu

Po odcedzeniu makaronu nie wylewaj od razu, to płynne złoto. Dodaj do makaronu, użyj do gotowania fasoli, a nawet do zrobienia domowego chleba i foccaci.

Obraz

#11 Przygotuj gotowe zestawy do smoothie

W strunowych woreczkach zamroź gotowe miksy do przygotowania pysznego koktajlu. Rano tylko dorzucić mleko lub jogurt i gotowe!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także