×

11 kuchennych trików, które naprawdę działają. Przydają się na co dzień

W internecie można znaleźć wiele różnych tipów i wskazówek, które mają ułatwić życie. Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka propozycji, z których sami korzystamy na co dzień w pracy i w domu.

#1 Zamroź masło, czosnek i imbir przed starciem

Jeśli przepis wymaga od Ciebie starcia tych składników- wrzuć je na 20 minut do zamrażarki. To znacznie ułatwi cały proces!

Christine Gallary via The Kitchn / Via thekitchn.com

#2 Zamroź również cebulę

Krojenie cebuli ma właściwości łzogenne 😉 Jeśli wrzucisz ją przed pracą na 15 minut do mrozu, to obędzie się bez łez.

nytimes

#3 Zamrażaj zioła w foremkach na lód, żeby mieć je zawsze pod ręką

Kolejna świetna sztuczka do zamrażania: jeśli masz świeże zioła, które się zepsują, posiekaj je i zamroź w tacach na kostki lodu z oliwą z oliwek.

Freeeyourfork

#4 Większą ilość jajek przygotuj w piekarniku

Dużo jajek do ugotowania? Wrzuć je do piekarnika rozgrzanego na 160 stopniu i trzymaj tam 30 minut.

#5 Ułatw sobie krojenie dyni dzięki mikrofalówce

Dynia makaronowa potrafi zabrać nam trochę siły podczas krojenia. Zrób nożem kilka szczelin w jej powierzchni (w przeciwnym razie może wybuchnąć) i włóż do mikrofalówki na ok. 5 minut. Krojenie jej stanie się o wiele łatwiejsze.

the kitchn

#6 Zaprzyjaźnij się z sosem sojowym

Sos sojowy jest bogaty w umami, co oznacza, że można go dodać do prawie wszystkiego – w marynatach, do pieczonych warzyw, do zup i gulaszu, a nawet zmieszany z masłem i dodany do popcornu.

Hannah Loewentheil/BuzzFeed

#7 Do chłodzenia wina najlepiej sprawdzą się mrożone winogrona

Zamiast rozwadniać wino kostkami lodu- wrzuć zamrożone wcześniej winogrona. I wygląda ładnie, i działa lepiej.

boredpanda.com

#8 Przed pieczeniem rozgrzej blaszkę

Mam tu na myśli pieczenie warzyw lub mięsa, nie ciast 😉 Trzymaj blachę do pieczenia w piekarniku, gdy ten się nagrzewa. Pieczenie takich produktów, jak brokuły, filety z łososia, bataty lub kurczak na podgrzanej powierzchni nie tylko przyspiesza czas gotowania, ale także sprawia, że potrawy są bardziej kruche i smaczne.

cookingclassy

#9 Odrobina kawy wzbogaci smak Twojego brownie

Czekolada i kawa to połączenie idealne. Wystarczy dodać do masy przynajmniej łyżkę espresso lub mocnej kawy, żeby jeszcze bardziej wyciągnąć smak brownie.

walkingonsunshinerecipte

#10 Wykorzystaj wodę po gotowaniu makaronu

Po odcedzeniu makaronu nie wylewaj od razu, to płynne złoto. Dodaj do makaronu, użyj do gotowania fasoli, a nawet do zrobienia domowego chleba i foccaci.

tasteofhome

#11 Przygotuj gotowe zestawy do smoothie

W strunowych woreczkach zamroź gotowe miksy do przygotowania pysznego koktajlu. Rano tylko dorzucić mleko lub jogurt i gotowe!

a sweetpeachef
 

Wybrane dla Ciebie

W ten sposób zrobisz błyskawicznie dużą ilość naleśników. Bez bałaganu i brudnych naczyń!

Kto nie kocha naleśników? Czasami ich -przygotowanie potrafi pochłonąć sporo czasu. Mamy dla Ciebie patent na błyskawiczne przygotowanie naleśników w ilościach niemal hurtowych. Przygotuj butelkę po wodzie mineralnej oraz lejek Do środka dodaj wszystkie składniki według Twojego ulubionego przepisu, pamiętając, aby suche składniki jako pierwsze trafiły do butelki. Zakręć butelkę, a następnie energicznie ją potrząśnij, […]

11 mało znanych zastosowań papieru do pieczenia. Przyda się na wiele sposobów!

Papier do pieczenia kojarzy nam się głównie, a to niespodzianka, z pieczeniem. Okazuje się jednak, że ma naprawdę wiele zastosowań w kuchni i warto mieć go w szufladzie. #1 Czysty i błyszczący kran To już nie musi być tylko niespełnione marzenie. Zarówno Twój kuchennych, jak i łazienkowy kran może wyglądać jak nowy, nawet po wielu […]

12 nawyków kulinarnych, które wprawiłyby w osłupienie Roberta Makłowicza. Pora na zmianę!

Niektóre błędy popełniamy automatycznie, inne notorycznie powtarzamy przez lata i nie zdajemy z nich sobie sprawy 1. Pieczenie ziemniaków zaraz po obraniu – błąd Aby ziemniaki były chrupiące, włóż je na 30 minut do wody. Następnie umyj, wytrzyj i dopiero wówczas pokrój i upiecz. 2. Przechowywanie żywności w otwartych puszkach – błąd Jedzenie w otwartych […]

Nietypowy patent na gotowanie kukurydzy. Będzie jeszcze smaczniejsza!

Sezon na kukurydzę w pełni. Nie trwa jednak za długo, więc warto w pełni go wykorzystać. Mamy dla Ciebie dość nietypowy sposób na gotowanie kukurydzy, dzięki któremu będzie jeszcze smaczniejsza. Warto się pospieszyć Sezon na zbiory pysznych kolb kukurydzy trwa w sierpniu i we wrześniu. Pamiętaj, żeby przechowywać ją w lodówce, bo pozostawiona na kuchennym […]

15 kulinarnych trików, które każdego amatora zamienią w mistrza patelni

1. Zamiast tortilli użyj kapusty lub sałaty Takie roladki świetnie sprawdzą się w roli przekąsek. Pamiętaj, żeby dodać do nich sos. 2. Krajalnicą do jajek szybko pokroisz pieczarki na równe części 3. Aby śniadanie dłużej pozostało ciepłe, połóż talerz z jedzeniem na garnku, w którym gotowałeś jajka 4. Dzięki butelce skleisz pierożki 5. Sposób na […]

13 trików z alkoholem, które przydadzą się na niejednej imprezie. Skorzystasz z nich nie raz!

Sporo z nas sięga czasem po odrobinę alkoholu. Oczywiście, najważniejsze jest to, żeby robić to z głową! Mamy dla Ciebie kilka trików, które sprawią, że zostaniesz królem imprezy. 1. Miarka na kubkach pomoże ci wlać odpowiednią ilość danego trunku 2. Jeśli chcesz szybko schłodzić piwo owiń je mokrym papierem i wstaw do zamrażalnika na kilka […]

zamknij