PoradyJakie mięso wybrać na mielone? Jeden rodzaj bije wszystkie inne o głowę

Jakie mięso wybrać na mielone? Jeden rodzaj bije wszystkie inne o głowę

Jakie mięso wybrać na mielone? Jeden rodzaj bije wszystkie inne o głowę
Agnieszka
10.06.2022 06:59

Chcesz przygotować najlepsze na świecie kotlety mielone? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Należy jedynie wybrać odpowiedni rodzaj mięsa. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jakie mięso wybrać na mielone!

Kotlety mielone - szybki pomysł na obiad

pixabay.com
pixabay.com

Kotlety mielone jadł prawie każdy z nas. Podajemy je często w towarzystwie ziemniaczków i buraczków. Jednak w zależności od użytego mięsa, kotlety mogą smakować różnie. A jak przygotować te najsmaczniejsze? Sekret tkwi w mięsie. Poniżej doradzamy jakie mięso najlepiej wybrać.

Jakie mięso wybrać na mielone?

Obraz

Kotlety mielone zazwyczaj przygotowujemy z mięsa wieprzowego. W tym przypadku najlepiej zrobimy, gdy wybierzemy łopatkę wieprzową. W konsekwencji nasze kotlety będą wyjątkowo smaczne i soczyste.

Nierzadko mieszamy mięso wieprzowe z wołowym. Jest to bardzo dobre połączenie. Dzięki temu podkreślamy smak naszej potrawy oraz wzbogacamy jej aromat.

Osoby dbające o swoją linię zazwyczaj przygotowują kotlety schabowe z indyka. W takiej sytuacji danie nie będzie już tak soczyste, jak w przypadku dodatku mięsa wieprzowego. Jednak z drugiej strony, kotlety takie dostarczą nam mniej kalorii, niż te wieprzowe.

Jak wybrać najlepsze mięso?

pixabay.com
pixabay.com

W sklepach często mamy do wyboru mięso w całości bądź już takie zmielone. Polecamy kupować mięso w całości i samemu zmielić je w domu. Jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie. Dzięki temu jesteśmy pewni, że w mięsie nie ma żadnych podejrzanych, dodatkowych składników.

Jeśli jednak nie posiadamy maszynki do mielenia mięsa - w takiej sytuacji najlepiej pójść do zaufanego sklepu mięsnego, który zmieli mięso na naszych oczach.

Oprócz tego, podczas wybierania mięsa zwracajmy uwagę na to, czy jest świeże. Mięso powinno mieć zwartą konsystencję i przyjemny zapach. Zepsuty produkt charakteryzuje  się często bardzo intensywnym, stęchłym zapachem. Niekiedy na powierzchni takiego mięsa pojawia się również zielonkawy nalot.

Masz ochotę na kotlety mielone z indyka? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda. Ta potrawa idealnie współgra z ugotowanymi ziemniaczkami!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także