Przed i po ugotowaniu pierogi Karola Okrasy są perfekcyjne. Dodaje do nich specjalny składnik

Perfekcyjne pierogi

Perfekcyjne pierogi - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: KuchniaLidla.pl, Canva

Karol Okrasa nie pozostawia nas bez pomocy przed zbliżającymi się świętami. Tym razem pokazał, jak przygotować perfekcyjne pierogi. A co jest w nich połową sukcesu? Oczywiście idealne ciasto. I to na nim się w tym artykule skupimy. Jak przygotowuje je Okrasa? 

Pierogi, czyli nasza narodowa duma i chluba. Mimo że te danie występuje pod różnymi nazwami w naprawdę wielu kulturach kulinarnych, to jednak polskie pierogi uchodzą za idealną wersję.

Być może za częścią sukcesu i popularnością pierogów stoi właśnie ciasto. Puszyste, rozpływające się i o doskonale elastycznej strukturze. Jak je zrobić? Nie ma chyba drugiej osoby w kulinarnym świecie, którą w kwestii przygotowania tego produktu obdarzylibyśmy większym zaufaniem, niż Karola Okrasę. Jakie powinno być ciasto pierogowe według tego zdolnego kucharza i właściciela warszawskiej restauracji ,,Platter by Karol Okrasa”? Jak sam mówi:

Delikatne, puszyste, mięciutkie, idealnie nie tylko w trakcie robienia, ale również po ugotowaniu pierogów.

Brzmi doskonale, a dzięki Okrasie – robi się je naprawdę łatwo. Gotowy na przepis? Oto on.

Perfekcyjne pierogi – Pyszności; foto: Canva

Ciasto na perfekcyjne pierogi według Karola Okrasy

Składniki:

  • 30 g masła
  • 70 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania:

Masło rozpuść w rondelku. Następnie dodaj do niego mleko oraz wodę. Teraz podgrzej tę mieszankę, bez zagotowywania. Jak tłumaczy Okrasa, dobre ciasto pierogowe robi się zawsze na ciepłej wodzie.

Mąkę przesiej. Użyj do tego sita. Ten zabieg służy napowietrzeniu mąki, dzięki czemu składniki doskonale się połączą, a ciasto wyjdzie puszyste.

Tak przygotowaną mąkę wsyp do miski. Stopniowo dodawaj podgrzaną mieszankę wody, masła i mleka, ciągle mieszając.

Perfekcyjne pierogi – Pyszności; foto: Canva

Kiedy składniki się połączą, wyłóż ciasto na blat i wyrób je dłońmi do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa jest gotowa, kiedy przestaje lepić się do dłoni. Ciasto powinno ostygnąć, dlatego – jeśli jest taka potrzeba – włóż je na 20 minut do lodówki.

Blat oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj, przełóż je na drugą stronę i zostaw na kilka chwil. W tym czasie ciasto „ściągnie się” z powrotem. Nie powinno być w końcu zbyt cienkie.

Okrągłym wycinakiem do ciasta wykrój krążki. Na każdy wyłóż farsz, zetknij brzegi i uformuj je w falbankę.

Kolejny etap to już tylko ugotowanie ich w gorącej wodzie. Smacznego!

Domowe perfekcyjne pierogi już gotowe. W takim razie może zainteresować cię też ten filmik z naszego kanału na YouTube, z przepisem na domowy smalec.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×